IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява заради опасения за по-слабо търсене от най-големите потребители*

Пазарът вече се фокусира върху смекчаването на условията за затегнато предлагане

08:54 | 08.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в сряда, след като достигнаха най-ниските си нива от повече от три месеца насам по време на предишната сесия, под тежестта на опасения за намаляващо търсене в най-големите потребители на петрол в света САЩ и Китай, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 13 цента, или 0,16%, до 81,48 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския WTI се понижава с 30 цента, или 0,39%, до 77,07 долара за барел. И двата бенчмарка достигнаха най-ниската си цена от 24 юли насам във вторник.

„Притесненията на пазара за възможноста за прекъсване на доставките в Близкия изток видимо са намалели и вместо това той се фокусира върху смекчаването на баланса“, пишат анализаторите на ING Уорън Патерсън и Ева Манти. 

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с почти 12 млн. барела миналата седмица, съобщиха пазарни източници късно във вторник, цитирайки данни на Американския петролен институт.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) пък ще отложи публикуването на седмичните си резултати за запасите до следващата седмица.

Добивът на суров петрол в САЩ се очаква да нарасне по-слабо от очакваното тази година, а търсенето ще намалее, заявиха от Администрацията във вторник.

Сега те прогнозират общото потребление на петрол в страната да намалее с 300 хил. барела дневно тази година, противно на предишната прогноза за ръст от 100 хил. барела на ден.

Агенцията очаква още, че добивът на суров петрол във Венецуела ще се увеличи с по-малко от 200 хил. барела на ден до средно 900 хил. дневно до края на 2024 г. в резултат от облекчаването на санкциите на САЩ.

Допълнително намалявайки опасенията за предлагането, анализаторите от Goldman Sachs изчислиха, че нетният износ на петрол по море от шест членки от Огранизацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), които обявиха съкращения на добива си  с общо 2 млн. барела дневно от април 2023 г. насам, всъщност остават с добив с 0,6 млн. барела на ден по-слаб от априлския.

Данните от Китай, най-големия вносител на суров петрол в света, също предизвикаха опасения за перспективите за търсенето. Вносът на суров петрол във втората по големина икономика в света през октомври се радваше на стабилен ръст, но общият износ на стоки и услуги на страната се сви с по-бързи темпове от очакваното, което засили притесненията за по-слабо търсене на енергоизточници в световен мащаб.

От друга страна, държавите членки на ОПЕК очакват световната икономика да се разширява и да стимулира търсенето на горива въпреки предизвикателствата пред нея, каквито са високите лихви и инфлацията.

*Цените са актуални към 8:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още