IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейските индекси поведоха загубите в Азия след силния понеделник

Останалите пазари в региона също се оцветиха в червено

12:18 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Южнокорейските акции поевтиняха с 2%, повеждайки загубите в по-широкия Азиатско-Тихоокеански регион, докато инвеститорите анализираха търговските данни на Китай, а също и повишението на лихвите от страна на Австралийската централна банка, пише CNBC.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 2,33% и приключи сесията на ниво от 2443,96 пункта, изтривайки част от ръстовете си от понеделник, когато отчете най-добрата си сесия от края на март 2020 г. насам, след като страната възобнови забраната си за къси продажби.

В Япония Nikkei 225 отстъпи с 1,34% до 32 271,82 пункта.

Австралийският показател S&P/ASX 200 записа спад от 0,29% и приключи сесията на ниво от 6977,1 пункта, след като Австралийската централна банка повиши основната си лихва с 25 базисни пункта до 4,35%, както прогнозираха икономисти.

„Инфлацията в Австралия вече премина своя пик, но все още е твърде висока и се оказва по-упорита, отколкото очаквахме преди няколко месеца“, заяви в изявление гуверньорът на централната банка Мишел Бълок. Тя добави, че рискът инфлацията да остане по-висока за по-дълго време е нараснал след августовската среща на Австралийската централна банка.

Годишният темп на инфлацията в Австралия е 5,4% през септември, сочат официални данни.

Бълок потвърди, че връщането на инфлацията към целта в рамките на разумен период от време остава основен приоритет на Борда.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 1,65%. Референтният индекс CSI 300 в континентален китай записа спад от 0,35% и приключи сесията на ниво от 3619,76 пункта.

Китай отчете по-голям от очакваното спад на износа си през октомври, а вносът изненадващо е нараснал в сравнение с година по-рано.

Китайската митническа агенция съобщи, че износът в щатски долари се е свил с 6,4% през октомври спрямо същия период година по-рано. За сравнение, икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха по-малък спад от 3,3%.

Вносът е нараснал с 3% в щатски долари през октомври спрямо същия месец миналата година. Оценката на икономистите беше противоположна – те очакваха вносът да намалее с 4,8% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още