IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, подкрепен от решението на Фед за лихвите*

Пазарът очаква и срещата на Английската централна банка по-късно в четвъртък

10:03 | 02.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпва с 1% в четвъртък, опитвайки се да прекъсне тридневната си губеща серия, след като на финансовите пазари отново започна да се усеща апетит за риск след решението на Федералния резерв на САЩ да запази основните си лихви, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 98 цента, или 1,16%, до 85,61 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се повишава с 97 цента, или с 1,21%, до 81,41 долара за барел.

И двата бенчмарка достигнаха най-ниските си нива от няколко седмици в предишната си сесия.

Ралито на петрола беше съпътствано и от ръстове при финансовите активи, след като Фед запази референтната си лихва непроменена в диапазона от 5,25%-5,50% на срещата си в сряда.

На централните банкери им беше трудно да определят дали финансовите условия вече са достатъчно затегнати, за да овладеят инфлацията, или дали икономика, която продължава да надминава очакванията, може да има нужда от още повече ограничения.

„Вероятно Фед отново ще избере пауза през декември, като си остави възможност да повиши лихвите допълнително, ако е необходимо... Това потенциално би могло да стабилизира рисковите движения на пазара, наблюдавани през последните няколко месеца“, Джон Майер, главен инвестиционен директор в Global X ETF, коментира в бележка.

Инвеститорите следят и развитието на ситуацията в Близкия изток, която ги държи на ръба, тъй като по-широк конфликт може да наруши доставките на петрол в региона.

Върховният лидер на Иран Али Хаменей призова мюсюлманските държави да спрат износа на петрол и храни за Израел, настоявайки за прекратяване на бомбардировките в Газа, съобщиха държавни медии.

Иран, член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), е произвеждал около 2,5 млн. барела суров петрол дневно през 2022 г., според данни на САЩ.

Пазарните участници очакват и резултата от срещата на Англаийската централна банка в четвъртък. Отделно от това, публикувани по-рано данни показаха, че инфлацията през октомври в еврозоната е била най-ниската от две години насам, според предварителните оценки на Евростат, и подкрепиха тезата, че Европейската централна банка едва ли ще повиши лихвените проценти скоро.

Анализаторите на JPMorgan изчислиха, че световното търсене на петрол е било средно 102,1 млн. барела на ден през октомври, с около 100 хил. барела по-ниско от предишната им прогноза за месеца.

Данни от Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) показаха, че запасите от суров петрол в страната са се увеличили, тъй като рафинериите, които приключиха сезонната поддръжка, са пуснали блоковете си отново в действие по-бавно от очакваното.

Въпреки по-слабата работа на рафинерии обаче,запасите от бензин в САЩ са се повишили с 0,1 млн. барела през седмицата до 223,5 млн. барела, заявиха от Администрацията за енергийна информация.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още