IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията на дребно и здравеопазването тласнаха нагоре европейските борси

Пазарите на Стария континент отбелязват ръст за трети пореден ден

19:52 | 01.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха ръст в сряда, водени от секторите на здравеопазването и търговията на дребно, а инвеститорите са в очакване на решението на Федералния резерв са лихвите по-късно днес, съобщават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза ръст от 0,7% и записа трети последователен ден на повишение. Изтъргуваните обеми бяха по-малки заради празнуването на Деня на Вси светии.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,28% до ниво от 7342,43 пункта. Германският DAX напредна с 0,76% до равнище от 14 923,27 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 0,68% и завърши деня на ниво от 6932,63 пункта.

През октомври Stoxx 600 регистрира най-лошото си месечно представяне от над една година заради притесненията за икономическия растеж и очакването, че лихвите ще остават високи за по-дълго време.

Ръстовете на акциите обаче бяха ограничени от повишаването на доходността по облигациите в еврозоната преди решението на Фед за лихвите. Очаква се американската централна банка да запази непроменен основния си лихвен процент.

Публикуваните във вторник данни, които показаха, че инфлацията в еврозоната е намаляла бързо, а икономиката е започнала да се свива – двойното въздействие на стабилните лихвени повишения от ЕЦБ, също останаха във фокуса на вниманието на инвеститорите.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос изрази задоволство от забавянето на инфлацията, но членът на Управителния съвет Йоахим Нагел отбеляза необходимостта лихвите да останат достатъчно високи за дълго време.

Секторът на търговията на дребно отбеляза ръст от 1,7% и поведе секторните повишения, подкрепен от увеличаването на цената на акциите на британската компания Next с 3,6%, след като тя повиши прогнозите си за печалбата през цялата година за четвърти път през последните шест месеца.

Секторът на здравеопазването също отбеляза ръст от 1,1%, а книжата на Novo Nordisk поскъпнаха с 1,6% преди обявяването на резултатите ѝ на 2 ноември.

Цената на акциите на белгийската фармацевтична компания Argenx се повиши с 4,5%, като продължиха силното си поскъпване от предходната сесия.

Barry Callebaut се представи най-добре сред компаниите в Stoxx 600 с ръст от 4,9%, след като обяви резултати за цялата година в унисон с очакванията и актуализира целите си в средносрочен и дългосрочен план съгласно новата си стратегия.

В същото време цената на акциите на датската Orsted се понижи с 25,7% и тя се озова на дъното на Stoxx 600 заради по-голяма от очакванията загуба през третото тримесечие след обезценка на активи на стойност 4 млрд. долара и решението да се откаже от два вятърни проекта в САЩ.

Шведската строителна компания Skanska отбеляза спад от 12,4%, след като обяви оперативна печалба за третото тримесечие доста под очакванията на анализаторите.

От компаниите, включени в Stoxx 600, които са обявили отчетите си до момента, 57,6% са надминали очакванията на анализаторите, сочат данни на компанията LSEG от вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 01.11.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още