IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските акции повеждат ръстовете на борсите в Азия

Въпреки слабите резултати от PMI проучванията инвеститорите останаха оптимистично настроени

12:15 | 01.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японските акции поведоха ръстовете на Азиатско-тихоокеанските пазари ден след като централната банка на страната направи политиката си за контрол на кривата на доходността още по-гъвкава, а инвеститорите очакват решението на Федералния резерв на САЩ за лихвите, пише CNBC.

По-късно през деня ще приключи двудневната среща за определяне на паричната политика на Фед, като пазарите залагат, че централната банка ще остави лихвите на текущите им равнища.

В Азия публикувани по-рано данни показаха, че износът на Южна Корея през октомври се е повишил с 5,1% на годишна база, за първи път от 13 месеца насам, а фабричната активност на страната се е свила малко повече през октомври.

Отделно от това, индексът на мениджърите по поръчките във фабричното производство (PMI) на Caixin/S&P Global в Китай е спаднал до 49,5 пункта през октомври от 50,6 пункта през септември, отбелязвайки първото си свиване от юли насам и изоставайки с голяма разлика от прогнозите на анализаторите за ниво от 50,8 пункта. Данните са в съответствие и с официалните резултати, публикувани от Националното статистическо бюро на страната във вторник.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 2,41% и приключи сесията на ниво от 31 601,65 пункта, а Topix напредна с 2,53% до 2310,68 пункта, достигайки най-високото си ниво от близо три седмици насам.

Южнокорейският показател Kospi завърши сесията с ръст от 1,03% до 2301,56 пункта, а Kosdaq прибави 0,43% към стойността си до 739,23 пункта.

Индексът Hang Seng в Хонконг изтри част от по-ранните си повишения, като се повиши в последния час на търговията, докато китайският референтен индекс CSI 300 се понижи незначително до ниво от 3571,03 пункта.

В Австралия S&P/ASX 200 записа ръст от 0,85% до 6838,30 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още