IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва в деня на срещата на Федералния резерв*

Анализатори очакват по-затегнат пазар и цени от 100 долара за барел Брент в дългосрочен план

10:13 | 01.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в сряда преди ключовите срещи на голяма част от централните банки по света тази седмица, една от които на Федералния резерв на САЩ. В същото време пазарът следи внимателно и развитието на конфликта в Близкия изток, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 0,74%, или 63 цента, до 85,65 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се повишава с 0,62%, или 50 цента, до 81,52 долара за барел.

„Цените на суровия петрол се стабилизират, преди Министерството на финансите да направи ключова промяна в емитирането, а Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) да вземе решение за лихвите“, споделя Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

„Геополитическите рискове остават и това изглежда компенсира някои от рекордните производствени нива, които се наблюдават в САЩ“, добавя той.

Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с около 1,3 млн. барела миналата седмица, докато запасите от горива са намалели с около 360 хил.  барела, твърдят пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт във вторник. Запасите от дестилати са се свили с около 2,5 млн. барела.

Повишаването на лихвите с цел укротяване на инфлацията може да забави икономическия растеж и да намали търсенето на петрол, а понижаването им с цел стимулиране на разходите може да увеличи потреблението на петрол.

Очаква се Фед, чиято среща приключва в сряда, да запази лихвите си стабилни, сочат данните от проучване, изготвено с инструмента Fedwatch на CME .

На Стария континент инфлацията в еврозоната през октомври достигна най-ниското си ниво от две години, забавяйки се до 2,9% от 4,3% миналия месец, отчетоха предварителните данни на статистическата агенция Евростат, което създаде очаквания, че Европейската централна банка едва ли ще повиши лихвите си скоро.

Срещата на Английската централна банка е в четвъртък.

В Китай фабричната активност неочаквано се е свила през октомври, сочат данните от частно проучване в сряда, което допълва слабите официални данни, публикувани ден по-рано, и повдига въпроси за несигурното икономическо възстановяване в началото на четвъртото тримесечие в най-големия вносител на петрол в света.

В по-дългосрочен план анализаторите на Goldman Sachs прогнозират, че цените на барел Брент ще достигнат 100 долара до следващия юни, тъй като запасите се понижават леко.

Въпреки че сега пазарът се затяга умерено, той „може да го направи по-сериозно по-напред във времето“, въпреки че тенденциите в производителността и търсенето на петрол също ще бъдат от решаващо значение, добавят анализаторите в бележка.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 8 месеца
Вече и новините за запълнени сашовски запаси вдигат цената на петрола? Или лъжат за запасите, или работата е все по-сериозна. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още