IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните индекси на Wall Street отбелязват трети пореден месечен спад

Във вторник обаче и трите бенчмарка останаха на зелено

22:58 | 31.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Wall Street се повишиха във вторник, възстановявайки позициите си в края на един мрачен месец, в който движенията на пазара бяха предопределени от повишаващите се лихви, пише CNBC.

Широкият измерител S&P 500 се повиши с 0,65% до 4193,80 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite прибави 0,48% към стойността си до 12 851,24 пункта. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones напредна с 0,38%, до 33 052,87 пункта.

Секторите на недвижимите имоти и финансите бяха едни от най-добре представилите се в S&P 500, като ръстът в им беше съответно 2% и 1,1%. Въпреки това, акциите на някои технологични гиганти поевтиняха. Цената на книжата на Alphabet и Meta Platforms се понижи. Тези на Nvidia поевтиняха с близо 1%.

Индексът на волатилността на Cboe (VIX) се понижи до 18 пункта, което е под дългосрочната средна стойност на показателя, известен като измерител на страха, от около 20 пункта. По-високото ниво на VIX може да е знак за по-голяма несигурност на пазарите.

Сезонът на отчетите продължи като книжата на Caterpillar поевтиняха с над 6%, след като производителят на строителна техника заяви, че приходите му за четвъртото тримесечие ще бъдат само "малко" по-високи от тези през предходната година. Цената на акциите на JetBlue отбеляза спад от 10%, след като резултатите на авиокомпанията за третото тримесечие не оправдаха очакванията.

Основните индекси на Wall Street отбелязаха третия си пореден месец на спад. Dow и S&P 500 са изтрили съответно 1,4% и 2,2% от стойността си. Това е първата тримесечна губеща серия за двата индекса от март 2020 г. насам. Тежкият в технологично отношение Nasdaq се е понижил с 2,8% през октомври, като също отбеляза третия си пореден месец на загуба.

Федералният резерв трябва да оповести следващото си решение относно лихвените проценти в сряда. Според фючърсите върху федералните фондове има над 99% вероятност централната банка да не промени лихвите си, показват данните, събрани с инструмента CME FedWatch.

"Ако Фед излезе и каже, че вероятно ще приключи със затягането на паричната политика за тази година, това може да е едно от нещата, които наистина ще помогнат на пазара", коментира Рос Мейфийлд, анализатор на инвестиционни стратегии в Baird. "Но смятам, че е необходим натиск за понижаване на лихвите, за да се постигне по-устойчиво движение на акциите."

Обикновено ноември е силен месец за пазарите и трейдърите се надяват, че сезонните попътни ветрове ще подкрепят ралито в края на годината. Въпреки това те очакват, че ще е необходимо доходността по облигациите да достигне върхови стойности преди да се стигне до охлаждане на пазара на акции.

Отделно от това на петролните пазари фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняха с 3 цента, или 0,03%, до 87,42 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate се понижи с 1,03 долара, или 1,25%, до 81,28 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още