IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавен икономически растеж ще тежи на цената на петрола през 2024 г.

Разширяване на кризата в Близкия изток ще има краткотраен ефект върху петролните пазари, смятат анализатори

20:45 | 31.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола ще остане под нивото от 90 долара за барел, въпреки намалените добиви и кризата в Близкия изток, сочи проучване на Ройтерс. Повечето анализатори са на мнение, че основният фактор, който ще влияе на пазарите догодина е бавният икономически растеж.

Очакванията на 40 икономисти и анализатори са, че през 2023 година сортът "Брент" ще достигне зена 84,80 долара за барел, а през 2024 година - 86,62 долара за барел. През септември, тоест преди началото на конфликта между Израел и "Хамас", очакванията бяха за цена от 84,09 долара барел през тази и 86,45 долара за барел през следващата година.

За първите 10 месеца на годината средната цена на европейския сорт е 82,60 долара за барел, допълва Ройтерс.

С повече от долар се променя прогнозата за цената на американския лек суров петрол (WTI)  - прогнозата сега е за 80,32 долара за барел през 2023 година и малко над 83 долара за следващата година. Преди месец анализаторите очакваха цената през тази година да е 79,64 долара за барел, но прогнозата за 2024 година е същата - около 83 долара за барел.

Естествено, че пазарите ще са подвластни на геополитическото напрежение, но спирачката ще удря глобалното икономическо развитие, допълват още експертите.

Все пак, ако ситуацията в Близкия изток ескалира сортът "Брент" ще тества нивото от 115 долара за барел. На този етап военните действия нямат голям ефект, защото Израел не е голям производител, но намесата на Иран например и евентуални санкции срещу износа на петрол може да доведат до недостиг на пазара и цена от 100 долара за барел, вземайки предвид останалите ценообразуващи фактори.

Но повечето експерти не виждат възможност цената на петрола да остане на тези нива дълго време, защото тя ще ускори рецесията и съответно ще доведе до свиване на потреблението на петрол.

Саудитска Арабия и Русия обявиха доброволно намаление на добива на петрол до края на 2023 година и има сигнали, че Риад няма да удължи ограниченията през 2024 година отчасти, защото търсенето се завръща.

Според участниците в анкетата на Ройтерс през 2023 година потреблението ще се повиши с 1,5-2,2 млн. барела на ден през 2023 година и с 1-2 млн. барела на ден през 2024 година. Основните двигатели са Индия и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
wkjpznqfmuylbn
преди 8 месеца
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: -----> https://lmy.de/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 8 месеца
С по-малко думи - цената е стабилна, около 85/86$. И ще има лек спад следващите месеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още