IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки са се запасявали с повече злато, отколкото се смяташе

През второто тримесечие увеличението е било от 175 тона, което е повече от предварителните изчисления за 103 тона

12:55 | 31.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Централните банки са се сдобили с повече злато през тази година, отколкото се смяташе по-рано, предлагайки съществена подкрепа за цените, които се оказаха под натиск от глобалния цикъл на парично затягане.

Държавите са увеличили резервите си с 337 тона през трите месеца до края на септември, се съобщава в доклад на Световния съвет по златото от вторник, цитиран от Bloomberg. За сравнение, през второто тримесечие увеличението е било от 175 тона, което е повече от предварителните изчисления за 103 тона.

Покупките на централните банки за първите девет месеца на годината са общо 800 тона, движени основно от Китай, Полша, Сингапур и необявена покупка. Темпът изпреварва количеството за същия период на миналата година, която завърши с рекордно търсене.

Търсенето на злато от централните банки по тримесечия. Графика: Bloomberg LP Търсенето на злато от централните банки по тримесечия. Графика: Bloomberg LP

Покупките осигуряват важен контрапункт на инвеститорските продажби през изминалата година, подкрепяйки цените, които миналата седмица минаха 2000 долара за тройунция за първи път от май насам. Силата на пазара на злато остави благородния метал все по-далече от коригираната спрямо инфлацията доходност по държавните ценни книжа, която обикновено е ключов двигател за цената му.

Стойността на златото се повиши този месец, след като „Хамас“ нанесе атака срещу Израел, нагнетявайки напрежението в региона, който е от ключова важност за международните енергийни доставки, и стимулирайки търсенето на инвестиционни убежища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още