IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови опасения за доставките в Близкия изток тласкат петрола към поскъпване*

Инвеститорите разгледаха и слабите китайски данни, които загатват ниско търсене на горива

08:22 | 31.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник, след като поевтиняха с повече от 3% в предишната сесия, тъй като опасенията за доставките, предизвикани от конфликта в Близкия изток, притъпиха ефекта от слабите китайски данни, пише Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 52 цента, или 0,59%, до 87,97 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate се повишава също с 52 цента, или 0,63%, до 82,83 долара за барел.

Петролът отстъпи с повече от 3% в понеделник, тъй като инвеститорите останаха предпазливи преди срещата на Федералния резерв на САЩ в сряда, въпреки че конфликтът в Близкия изток ескалира.

„Въпреки че осъществи наземна атака (Израел), също се оттегли много бързо и в момента Иран прибягва само до вербална защита“, каза анализаторът на CMC Markets Леон Ли.

„Ако това прерасне в мащабна инвазия и Иран се намеси, опасенията за по-затегнати доставки може да се появят отново.“

Цените се възстановиха след техническа корекция по-рано във вторник и пазарният ръст сега зависи от това дали Израел ще разшири сухопътната си офанзива, добави той.

„Прекъсванията на иранските петролни потоци остават най-явният риск за пазара“, коментираха в бележка анализаторите на ING.

Такава загуба на доставки може да варира между 500 хил. и 1 млн. барела дневно, ако САЩ отново наложат стриктно санкции, добавиха те, въпреки че събитията в Близкия изток все още не са засегнали доставките на петрол.

По-слабите от очакваното данни за активността във фабричния сектор и в този на услугите в Китай подкрепиха опасенията от забавяне на търсенето на горива от страна на втория по големина потребител на петрол в света.

Китайският официален индекс на мениджърите по поръчките (PMI) не отговори на очакванията и се понижи под нивото от 50 пункта, което разделя растежа от спада.

Цените получиха известна подкрепа и от притесненията, свързани с перспективите за износ на суров петрол от Венецуела, където преобладава несигурност, свързана с изборите в страната.

Суспендирането на резултатите от предварителните избори за президент на опозицията този месец от страна на Върховния съд вероятно ще постави под въпрос дали САЩ ще продължат да облекчават санкциите срещу Венецуела, коментираха анализаторите на ING.

САЩ наскоро решиха да облекчат санкциите в замяна на обещанието за по-честни избори през 2024 г., добавят те.

Пазарите също така очакват срещата на Федералният резерв на САЩ, което се отразява на вътрешното търсене на горива, въпреки голямата вероятност лихвите да останат на текущото си ниво, сочи проучване, направено с помощта на инструмента Fedwatch на CME.

*Цените са актуални към 7:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още