IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започнаха седмицата на зелено въпреки геополитическото напрежение

Инвеститорите следиха новите икономически данни от Германия

19:46 | 30.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските борси завършиха първата сесия за седмицата с повишения въпреки продължаващата нестабилност в Близкия изток. Същевременно инвеститорите следиха икономическите данни от Германия и пазарните движения в САЩ, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,4% нагоре. Повечето сектори се озоваха на зелено, а ръстовете поведе секторът на здравеопазването.

Индексът е на път да запише 4,6% месечно понижение, показват данни на LSEG, на фона на по-слабите финансови отчети и опасенията за задържане на високите лихвени проценти за по-дълго.

HSBC отчете огромен ръст от 235% на печалбата след данъци за третото тримесечие до 6,26 млрд. долара, което все пак се оказа по-ниско от очакваното. Най-голямата банка в Европа по активи също така обяви допълнително обратно изкупуване на акции за 3 млрд. долара.

Междувременно германският брутен вътрешен продукт записа 0,1% тримесечен спад, което се оказа малко по-добро от очакваното понижение с 0,3%, според проучване на Ройтерс сред икономисти.

Икономиката се е свила с 0,8% на база коригирани цени спрямо третото тримесечие на 2022 г.

БВП за второто тримесечие беше ревизиран нагоре от стагнация до 0,1% растеж.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион започнаха седмицата без единна посока, докато инвеститорите са в очакване на ключови икономически данни от различни части на региона.

Американските индекси започнаха сесията си на зелено, давайки добро начало на седмицата, в която се очаква новото решение на Федералния резерв за лихвените проценти, доклад за пазара на труда и предстои обявяването на отчета на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още