IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри близо 370 пункта в сесията

S&P 500 навлезе във фаза на корекция, след като натрупа повече от 10% от юлския си връх

23:41 | 27.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones и по-широкият индекс S&P 500 затвориха със спадове в последната за седмицата сесия, след като Израел обяви, че разширява сухопътната си операция в Газа. Воденият от Chevron спад на енергийните акции натежа на настроенията на инвеститорите.

Dow Jones изтри 366,71 пункта, или 1,12%, до 32,417,59 пункта.

S&P 500 спадна с 0,48% до 4117,37 пункта, докато технологичният Nasdaq удържа на натиска и отчете ръст от 0,38% до 12 643,01 пункта.

S&P 500 навлезе в корекция, след като натрупа повече от 10% от юлския си връх от 4588,96 пункта, тъй като някои технологични акции се върнаха към спадове, пише Ройтерс.

Amazon и Intel са двете изключения от тази тенденция. Акциите на Amazon поскъпнаха с над 6%, след като технологичният гигант отчете по-добри от очакваното финансови резултати за третото тримесечие.

„Amazon остава една от най-добрите истории за ръст на приходите на пазара към 2024 г.“, казват от Deutsche Bank. Според експертите облачният бизнес на Amazon е готов за повторно ускоряване.

Междувременно Intel Corporation увеличи пазарната си оценка с над 9% заради по-силната от очакваното печалба за третото тримесечие и повишените прогнози за резултатите до края на годината.

Заради смесените тримесечни резултати акциите на големите петролни компании Chevron и Exxon Mobil спаднаха със, съответно, 6% и 2% и повлякоха надолу по-широкия енергиен сектор. Резултатите на Exxon Mobil Corp за третото тримесечие не оправдаха прогнозите на Уолстрийт, а Chevron Corp се сбогува с печалбите заради ниските маржове на рафиниращия бизнес.

Индексът на основните цени на потребителските разходи, мярка за инфлацията, наблюдавана внимателно от Федералния резерв на САЩ, се забавя до 3,7% през 12-те месеца до септември, както се очакваше, от 3,9% през предходния месец.

Въпреки че продължаващите признаци за забавяне на инфлацията ще осигурят на Фед допълнителни доказателства, че рестриктивните мерки на паричната политика имат желаното въздействие, по-силният от очакваното темп на потребителските разходи, наблюдаван миналия месец, със сигурност отдалечава пазарите от момента, когато лихвите ще тръгнат надолу.

Петролът приключи една от най-волатилните си седмици за годината със спад от 3%. Воюващите Израел и организацията „Хамас“ са далеч от решение на конфликта въпреки интензивното посредничество от страна на САЩ и други глобални сили. Израел обяви тази вечер, че разширява сухопътната си операция в Газа, а представител на въоръжената групировка обуслови освобождаването на заложници в Газа с прекратяване на огъня над палестинския анклав Газа, съобщава Ройтерс.

Търгуваният в Ню Йорк суров петрол West Texas Intermediate с доставка през декември достигна цена от 85,54 долара за барел в петък, което е с 2,8% повече в сравнение със затварянето на предходната сесия. За седмицата цената на този сорт петрол спада с 3,6%.

Търгуваният в Лондон петрол сорт Брент за доставка през декември се установи на ниво от 90,48 долара за барел, което е увеличение в сравнение с вчерашното ниво на затваряне от 2,55 долара, или 2,9%. За седмицата бенчмаркът отчита спад от близо 2%.

Златото скочи над 2000 долара за тройунция за първи път от май насам, тъй като опасенията около конфликта в Близкия изток превъзхождат въздействието на скорошния скок в доходността на облигациите, съобщава Bloomberg.

Спот златото поскъпна с 1,2%, с което поставиха благородния метал на пътя на най-голямото му месечно поскъпване от юли 2020 г. Цените достигнаха исторически връх от 2075,47 долара през 2020 г. заради пандемията.

Цената на кюлчетата злато скочи с около 9% след нападението на  „Хамас“ в Израел на 7 октомври, като се възстанови от седеммесечно дъно, тъй като търсенето на активи-убежища се увеличи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още