IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към първо седмично поевтиняване от 3 седмици насам*

И двата основни сорта на пазара поскъпват след атака в Сирия

08:30 | 27.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в петък, тъй като съобщенията, че американската армия е ударила ирански мишени в Сирия, предизвикаха опасения за по-широк конфликт между Израел и „Хамас“, а това може да повлияе на доставките от ключовия регион за производство на петрол в Близкия изток, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 1,44 долара, или 1,64%, до 89,37 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 1,37 долара, или 1,65%, до 84,58 долара за барел.

Ударите по две съоръжения в Източна Сирия, използвани от Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран и групите, които той подкрепя, бяха в отговор на атаки срещу американски войски в Ирак и Сирия, съобщи Пентагонът в четвъртък. Тези атаки са се увеличили от началото на конфликта между Израел и „Хамас“ на 7 октомври.

Въпреки че атаката не е засегнала пряко доставките, тя засилва опасенията, че конфликтът в Ивицата Газа между Израел, който е подкрепен от САЩ, и „Хамас“ може да се разпространи и да прекъсне доставките от големия производител на суров петрол Иран, който е на страната на ислямистката групировка. Един по-широк конфликт може да засегне и доставките от Саудитска Арабия, най-големия износител на петрол в света, а също и от други големи производители в Персийския залив.

Въпреки това както сортът Брент, така и WTI са напът да отчетат първия си седмичен спад от три седмици, тъй като геополитическата премия, основаваща се на тези опасения, отслабна, след като доставките извън непосредствения регион на конфликта се оказаха незасегнати.

Израелските сили извършиха най-голямата си наземна атака в Газа в 20-дневната си война с „Хамас“ през нощта, разгневявайки арабския свят.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че израелските войски все още се подготвят за пълна инвазия по суша, а САЩ и други страни посъветваха Израел да изчака, страхувайки се, че това може да разпали военни действия на други фронтове в Близкия изток.

По отношение на петрола анализатори на Goldman Sachs запазиха прогнозата си за цената на суровия сорт Брент за първото тримесечие на 2024 г., според която барел Брент ще се търгува за 95 долара, но допълниха, че по-слабият износ от Иран може да доведе до ръст на базовите цени от 5%.

Цените биха могли да се увеличат с 20%, ако се осъществи по-малко вероятният сценарий за прекъсване на търговията през Ормузкия пролив, през който минават 17% от световното производство на петрол, пишат анализаторите в бележка.

Доброволните съкращения на доставките от Саудитска Арабия и Русия, които ще бъдат в сила до края на годината, затягат допълнително пазарите в световен мащаб и подкрепят цените, смятат те.

*Цените са актуални към 8:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още