IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари реагираха невъзмутимо на смесените корпоративни отчети в сряда

Книжата на френската компания за разплащания Worldline поевтиняха с почти 60% за ден

20:40 | 25.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха лек ръст в сряда на фона на смесени корпоративни отчети - книжата на френската компания за разплащания Worldline поевтиняха, след като тя понижи прогнозите за представянето си, но то беше компенсирано от ръста на цената на акциите на Dassault Systems и на Deutsche Bank, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 компенсира спадовете по-рано по време на сесията и завърши почти без промяна спрямо предходната сесия, а минният сектор поведе ръстовете с покачване от 0,9%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 нарасна с 0,33% до 7414,34 пункта. Германският DAX напредна с 0,08% до ниво от 14 892,18 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 0,31% и завърши деня на ниво от 6915,07 пункта.

Чувствителният към лихвите имотен сектор поведе загубите със спад от 1,9%.

Книжата на Worldline поевтиняха до рекордно дъно след срива с 59,2%, тъй като френската компания за разплащания понижи годишните си цели, като се позова на забавянето на икономиката, което е засегнало бизнеса ѝ.

На другия полюс френската софтуерна компания Dassault Systemes отбеляза ръст от 8%, след като повиши целта за печалбата си през цялата година, а книжата на Deutsche Bank поскъпнаха с 8,2%, след като кредиторът обеща още изкупувания на акции догодина и надмина прогнозите за приходите и през третото тримесечие.

Цената на акциите на френската компания за луксозни стоки Kering се понижи с 3,5% до най-ниското ниво от началото на 2020 г., след като компанията обяви по-голям от очакванията спад на продажбите през третото тримесечие заради забавянето на търсенето на дрехи и аксесоари от високия сегмент.

Вялите резултати повлякоха надолу и конкуренти като LVMH, Richemont и Pernod Ricard с между 0,1% и 0,9%.

Сезонът на отчетите в Европа започва смесено, като 54% от компаниите от Stoxx 600, които са обявили печалбите си до момента, надминаха очакванията, сочат данни на LSEG. Анализатори очакват печалбите през третото тримесечие да намалеят с 9,7% спрямо година по-рано.

Данните през последно време за забавянето на бизнес активността в еврозоната и ръстът на цените на енергията заради напрежението в Близкия изток засилиха опасенията, че корпоративните печалби ще понесат удар.

Сега инвеститорите очакват решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за лихвите, което трябва да бъде обявено в четвъртък, като паричните пазари очакват пауза в повишаването на лихвите.

Сред другите компании книжата на Reckitt's поевтиняха с 4%, след като приходите от продажби на компанията за третото тримесечие не отговориха на очакванията.

Цената на акциите на ASM International се повиши с 5,9%, след като компанията за полупроводници надмина целта си за приходите през третото тримесечие.

В същото време данни показаха, че нагласите на бизнеса в Германия са се подобрили повече от очакванията през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още