IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новите китайски икономически стимули бяха повод за оптимизъм на борсите в Азия

Данните за инфлацията в Австралия оставиха S&P/ASX 200 на червено

12:35 | 25.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията предимно с повишения, а инвеститорите анализираха данните за инфлацията в Австралия през третото тримесечие за сигнали относно решението за паричната политика на Австралийската централна банка, чиято среща е насрочена за 3 ноември, пише CNBC.

Инфлацията в страната през третото тримесечие беше на ниво от 5,4%, което е малко по-високо от очакваните 5,3% от икономисти, анкетирани от Ройтерс. Резултатът обаче беше по-нисък от отчетените през второто тримесечие 6%.

Индексът Hang Seng в Хонконг се повиши с 0,6%.

Основните показатели на пазара в континенталната част на Китай също поскъпнаха, като референтният индекс CSI 300 записа ръст от 0,5 %, увеличавайки печалбите си за втори пореден ден, и завърши на ниво от 3504,45 пункта.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

По-рано в сряда китайският предприемач в областта на недвижимите имоти Country Garden Holdings обяви дефолт по доларовите си облигации. Миналата седмица компанията предупреди, че може да не е в състояние да извърши всички плащания по офшорните си облигации, включително тези, издадени в долари. Цената на акциите на компанията остана непроменена във вторник.

Инвеститорите в региона обърнаха внимание и на новите икономически стимули, които правителството въведе във вторник. Планът включва емитиране на допълнителен държавен дълг на стойност 1 трлн. юана (137 млрд. долара) през четвъртото тримесечия, с които Китай да подкрепи възстановяването си.

В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,04% след публикуването на данните за инфлацията и приключи сесията на ниво от 6854,3 пункта.

Японският индекс Nikkei 225 прибави 0,67% към стойността си и завърши на ниво от 31 269,92 пункта, докато Topix записа ръст от 0,61% до 2254,4 пункта.

За разлика от тях пазарите в Южна Корея бяха единствените, чиито основни индекси останаха на отрицателна територия, като Kospi се понижи с 0,85% и завърши сесията на ниво от 2363,17 пункта, а Kosdaq отстъпи с 1,79% до 770,84 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 25.10.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още