IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите за по-слабо търсене в Европа свалят цената на петрола*

„Черното злато“ обаче може да поскъпне предвид новите китайски стимули

09:45 | 25.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в сряда, удължавайки губещата си серия, тъй като опасенията за забавяне на търсенето в Европа компенсираха притесненията за прекъсване на доставките в Близкия изток, предизвикани от конфликта в Близкия изток, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 34 цента, или 0,39%, до 87,73 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се понижава с 38 цента, или 0,45%, до 83,36 долара за барел.

Данните за бизнес активността в еврозоната разкриха изненадващ спад този месец, което предполага, че блокът би могъл да изпадне в рецесия и да влоши прогнозите за търсенето на петрол. Като цяло петролните рафинерии в региона използват по-малко суров петрол, отколкото преди година на фона на слабия икономически растеж, показват данни на Euroilstock.

Страните настояват за пауза или прекратяване на действията между Израел и „Хамас“ в ивицата Газа, за да може хуманитарната помощ да бъде доставена на цивилните граждани в региона, а лидерите на САЩ и Саудитска Арабия обсъдиха във вторник как биха могли да предотвратят разширяването на конфликта, в който потенциално може да се включи и основният производител Иран.

„Поевтиняването на петрола съвпадна с публикуването на слабите данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната, което предполага поне известно забавяне от гледна точка на търсенето, вместо да се дължи изцяло на това, че свързаните с войната заплахи за прекъсване на доставките вече се успокояват“, заяви Вишну Варатан, ръководител за стратегията в Mizuho Bank.

"(Това) със сигурност не е достатъчно, за да се заяви с увереност, че геополитическата рискова премия, свързана с конфликта между Израел и „Хамас“, се е понижила значително и трайно", смята Варатан.

Цените на суровия петрол може да получат известна подкрепа, тъй като парламентът в Китай, най-големия вносител на петрол в света, одобри законопроект за емитиране на държавни облигации на стойност 1 трлн. юана (137 млрд. долара) и позволява на местните правителства да емитират нов дълг от своята квота за 2024 г., за да стимулират икономика.

Намаляването на запасите от суров петрол в САЩ, най-големия потребител на петрол в света, също подкрепи цените. Запасите в САЩ са спаднали с около 2,7 млн. барела през седмицата, приключила на 20 октомври, твърдят пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт от вторник.

Резултатът се размина с прогнозите на 8 анализатори, анкетирани от Ройтерс, които смятаха, че запасите от суров петрол са нараснали с 200 хил. барела през седмицата.

Запасите от бензин са се свили с 4,2 млн. барела, докато запасите от дестилати са спаднали с около 2,3 млн. барела, показват данните на Американския петролен институт.

Данните на правителството на САЩ за запасите се очаква да бъдат публикувани по-късно в сряда.

*Цените са актуални към 9:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още