IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява заради усилената дипломация в Близкия изток през уикенда*

Това породи надежда, че конфликтът няма да се разпространи и да засегне доставките в региона

10:01 | 23.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се понижава в понеделник, тъй като дипломатическите усилия за овладяване на конфликта между Израел и палестинската ислямистка групировка „Хамас“ се засилиха през уикенда въпреки продължилите бомбардировки в Газа, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 66 цента, или 0,72%, до 91,50 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се понижава с 82 цента, или 0,93%, до 87,26 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с повече от 1% миналата седмица, записвайки втори пореден седмичен ръст на фона на притесненията за потенциално прекъсване на доставките, в случай че войната между Израел и „Хамас“ прерасне в по-широк конфликт в Близкия изток, регионът с най-голямо предлагане на петрол в света.

Хуманитарна помощ от Египет започна да пристига в ивицата Газа през уикенда, когато арабските лидери и външните министри се събраха за среща в Кайро, която не успя да доведе до общо решение.

„Петролният пазар се успокои в известна степен заради факта, че Израел не осъществи планираното си сухопътно нахлуване в Северна Газа, за да преговаря за освобождаването на заложници, което открива възможност за дипломация“, заяви Вандана Хари, основател на компанията за анализи на пазара на петрол Vanda Insights .

„Сухопътната обсада се разглежда като потенциална причина за разширяване на конфликта Израел-„Хамас“ в региона на Близкия изток - фактор, който стои зад рисковата премия на суровия петрол през последните две седмици", смята Хари.

Анализатори от ANZ Research са на същото мнение, като в своя бележка до клиенти добавиха, че това дава надежда, че войната между Израел и „Хамас“ няма да се разпространи в целия регион на Близкия изток и да засегне доставките.

За да облекчат натиска върху доставките на петрол, които и без това са затегнати от съкращенията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, включително Русия - САЩ отмениха санкциите си срещу Венецуела, също член на ОПЕК, след споразумение между венецуелското правителство и опозицията.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който посети Израел миналата седмица, се срещна с лидерите на Канада, Франция, Великобритания, Германия и Италия в неделя, след разговора си с израелския премиер Бенямин Нетаняху и папа Франциск.

Лидерите на Франция и Холандия ще посетят Израел тази седмица в търсене на решение за конфликта, започнал на 7 октомври след атака на „Хамас“.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още