IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последните сигнали от Фед оцветиха в червено основните индекси в Азия

Пазарите реагираха и на новите данни за инфлацията в Япония, която се е забавила през септември под прага от 3% за първи път от над една година

13:08 | 20.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните азиатски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата с понижения, докато инвеститорите оценяват новите сигнали от Федералния резерв на САЩ относно курса на паричната политика, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 отчете спад от 0,54% до 31 259,36 пункта.

В Китай континенталният измерител Shanghai composite записа понижение от 0,74% до 2983,06 пункта. Индексът Shenzhen изтри 0,88% от стойността си, смъквайки се до равнище от 9570,36 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng записа спад от 0,72% до 17 172,13 пункта.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi се понижи с 1,69 на сто до 2375 пункта.

Австралийският показател ASX 200 изтри 1,16% от стойността си, приключвайки сесията на ниво от 6900,7 пункта.

В четвъртък вечерта гуверньорът на Фед Джером Пауъл заяви, че централната банка „процедира внимателно“, докато обмисля посоката на паричната си политика, и е готова да повиши лихвените проценти отново, ако служителите отчетат допълнителни признаци на устойчив икономически растеж.

„Предвид несигурността и рисковете и това докъде сме стигнали, Комисията процедира внимателно“, посочи Пауъл пред Икономическия клуб на Ню Йорк. „Ще вземем решения относно степента на допълнително укрепване на политиката и колко дълго тя ще остане рестриктивна въз основа на съвкупността от входящи данни, променящите се перспективи и баланса на рисковете“, добави гуверньорът.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 20 октомври. Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 20 октомври.

Пазарите реагираха и на новите данни за инфлацията в Япония, която се е забавила през септември под прага от 3% за първи път от над една година, но е останала над целта на централната банка, запазвайки очакванията, че ръководителите ѝ ще сложат край на ултраразхлабената парична политика. Основният индекс на потребителските цени (CPI), който изключва волатилните цени на пресните храни, е нараснал с 2,8% през септември спрямо година по-рано, сочат публикувани от правителството данни в петък. Това е малко над средната пазарна прогноза за покачване с 2,7%, но е забавяне спрямо ръста от 3,1% през август.

Трейдърите обърнаха внимание и на индексът на потребителските цени в Малайзия, който отбеляза ръст от 1,9% на годишна база през септември – забавяне спрямо отчетените месец по-рано 2%. Данните са по-ниски от очакваните от анализатори 2,2%.

Това е най-ниският темп на инфлация при потребителските страни в Малайзия от март 2021 г.

Междувременно централната банка на Индонезия повиши лихвите в четвъртък, за да предотврати допълнително обезценяване на националната валута. Регулаторът повиши основната си лихва с 25 базисни пункта до 6 на сто, като това е втората възходяща корекция от началото на годината.

При индивидуалните акции книжата на китайската технологична компания Baidu поевтиняха в Хонконг с над 3%, докато цената на акциите на Alibaba се понижи с 0,8 на сто. Книжата на Tencent поевтиняха с 0,76 на сто.

На борсата в Токио акциите на SoftBank отчетоха ценови спад от над 2%, докато тези на Sony изтриха 0,67% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още