IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stoxx 600 се понижи до 7-месечно дъно, докато борсата в Лондон ограничи търговията

Сред основните губещи в Европа бяха акциите на автомобилните компании, като книжата на Renault поевтиняха с около 7% след разочароващ отчет

19:25 | 19.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията със спадове, като Stoxx 600 се понижи до 7-месечно дъно, съобщава CNBC. Междувременно Лондонската фондова борса ограничи търговията заради инцидент.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 записа понижение от 1,19 на сто до 439,73 пункта, смъквайки се до най-ниското си ниво за последните седем месеца.

Британският измерител FTSE отчете спад от 1,17 на сто до 7499,53 пункта.

Германският показател DAX изтри 0,33% от стойността си, понижавайки се до равнище от 15 045,23 пункта.

Френският измерител CAC се смъкна надолу с 0,64% до 6921,37 пункта.

Сред основните губещи в Европа бяха акциите на автомобилните компании, като книжата на Renault поевтиняха с около 7%, след като фреската група се размина с пазарните очаквания. Цената на акциите на германската Volkswagen AG се понижи с 2,16 на сто, а книжата на Stellantis изтриха над 3,6% от стойността си.

Търговията на борсата в Лондон беше ограничена за мало повече от 30 минути поради инцидент, без да се дават подробности.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 19 октомври. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 19 октомври.

Междувременно инвеститорите продължават да следят ситуацията в Близкия изток, където ескалира напрежението между Израел и терористичната организация „Хамас“. По-рано през деня президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси се срещна с краля на Йордания Абдула Втори, като двамата призоваха за незабавно прекратяване на войната в ивицата Газа. Войната започна с довелото до над 1000 жертви нападение на "Хамас" на израелска територия на 7 октомври. В отговор Израел нанесе въздушни удари по ивицата Газа, където стотици хиляди бяха принудени да напуснат домовете си.

В Европа германският кредитор Deutsche Bank обяви, че разширява ограниченията върху финансирането си на въглищния сектор, който е един от основните източници на енергия на пазара в Германия, като част от по-всеобхватни рестрикции срещу секторите с високи вредни емисии.

В същото време представители на ЕС се насочват към Вашингтон, за да се опитат да сключат споразумение за прекратяване на митата от времето на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и да смекчат влиянето на американските субсидии за зелени технологии. Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да се срещне с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, за да обсъдят възможното премахване на митата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още