IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола не намират единна посока*

Брентът поевтинява, а WTI поскъпва, докато опасенията за ембарго на Израел избледняват

10:13 | 19.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола поемат в различни посоки в четвъртък, изтривайки печалбите си от предходната сесия, след като ОПЕК не даде знак, че би подкрепила призива на Иран за налагането на петролно ембарго на Израел. От друга страна, САЩ  планират да облекчат санкциите срещу Венецуела, за да засилят предлагането на петрол в световен мащаб, пише Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 0,31%, или 34 цента, до 91,19 долара за барел, докато цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се повишава незначително с 1 цент, или 0,01%, до 88,33 долара за барел.

Цените на петрола се повишиха с около 2% през предходната сесия на фона на опасения за прекъсване на доставки в световен мащаб, след като Иран призова за петролно ембарго срещу Израел заради конфликта в Газа и след като САЩ, най-големият потребител на петрол в света, отчете по-голямо от очакваното свиване на запасите на суров петрол, което ограничи и без това затегнатото предлагане.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) не планира да предприеме незабавни действия по предложението на Иран – също членка в ОПЕК, съобщиха източници на Ройтерс, успокоявайки опасенията за потенциални прекъсвания на доставките.

Израел внася около 250 хил. барела петрол дневно, главно от Казахстан, Азербайджан, Ирак и други африкански страни, твърдят анализатори на Citi в бележка.

„Вярваме, че за Казахстан и Азербайджан, които са силни съюзници на Израел, е малко вероятно да подкрепят петролно ембарго“, казаха те.

Все пак цените бяха потиснати от съобщението, че САЩ са издали шестмесечен лиценз, разрешаващ трансакции в енергийния сектор на Венецуела, член на ОПЕК, след като беше постигнато споразумение между правителството на Венецуела и политическата опозиция в страната за честни избори през 2024 г.

Петролните потоци от Венецуела биха могли да помогнат за намаляването на цените на петрола в световен мащаб на фона на конфликта между Израел и „Хамас“, санкциите срещу Русия и решенията на ОПЕК+ за намаляване на добива. Венецуела обаче се нуждае от инвестиции, за да увеличи добива си след годините на санкции.

Запасите от суров петрол и горива в САЩ са намалели миналата седмица на фона на  нарастващото търсене на дизел и мазут, показаха данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA). Запасите от дестилати са намалели с 3,2 млн. барела през седмицата до 13 октомври до 113,8 млн. барела, показват данните на EIA.

Запасите от суров петрол са намалели с 4,5 млн. барела до 419,7 млн. барела, а тези от бензин са се свили с 2,4 млн. барела до 223,3 млн. барела.

Предлагането може да стане още по-затегнато, тъй като износът на петрол от Русия през нейните западни морски пристанища през ноември се очаква да намалее с около 300 хил. барела дневно, защото местните рафинерии вероятно ще увеличат обема на работата си, след като сезонната им поддръжка приключи, коментираха източници пред Ройтерс.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още