IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите инфлационни данни помрачиха оптимизма на европейските борси

Инвеститорите продължават да следят и развитието на конфликта в Близкия изток

19:41 | 18.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските пазари завършиха сесията в сряда с понижения , тъй като търговците анализираха новата порция корпоративни отчети, развитието на конфликта в Близкия изток и ключови данни за инфлацията, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 1% , тъй като акциите на миннодобивните компании се сринаха с 2,7%, повеждайки загубите в рамките на индекса, а книжата на петролните и газовите компании поскъпнаха с 0,25%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 също се понижи с 1,14 % до ниво от 7588 пункта.

Германският индекс DAX изтри 1,03% от стойността си и завърши деня на равнище от 15 094,91 пункта.

Френският показател CAC 40 отстъпи с 0,91% до 6965,99 пункта.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Акциите на европейските производители на полупроводници като цяло се понижиха след разочароващия отчет на холандския производител на чипове ASML, който регистрира по-ниски поръчки от очакваното и сигнализира, че продажбите през 2024 г. може да останат на текущото ниво.

Сезонът на отчетите в Европа набира скорост, като SAP, Volvo, Deutsche Boerse и ABB са сред компаниите, които ще представят резултатите си в сряда.

Икономическите данни също бяха обект на внимание в началото на сесията, тъй като търговците разглеждаха резултатите за инфлацията в ЕС и еврозоната и във Великобритания.

От тях стана ясно, че годишната инфлация в Европейския съюз през септември се е забавила с цял процентен пункт спрямо предишния месец до 4,9% спрямо ниво от 5,9% месец по-рано.

Що се отнася до еврозоната, Евростат потвърди първоначалната си оценка за инфлация от 4,3% през септември.

Междувременно във Великобритания индексът на потребителските цени се повиши с 6,7% спрямо септември 2022 г., със същия темп като през август, съобщи Националната статистическа служба в сряда. Икономистите очакваха инфлацията да се охлади до 6,6%.

В сряда президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Тел Авив и сподели, че експлозията в болница в Газа, която уби стотици, изглежда е била причинена „от другата страна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още