IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за търговията на дребно в САЩ потопиха европейските борси

Инвеститорите се опасяват, че Фед ще задържи лихвите по-високи за по-дълго време

19:51 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските борси приключиха търговията във вторник на червено, след като продажбите на дребно в Съединените щати се оказаха по-високи от очакваното, което отново засили опасенията, че Фед може да задържи лихвените проценти по-високи за по-дълго време, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 0,1% надолу. Акциите на строителните компании се разделиха с 0,9%, повеждайки спадовете, докато секторът за търговия на дребно записа 0,6% ръст.

Европейски борси за 17 октомври 2023 г. Таблица: CNBC Европейски борси за 17 октомври 2023 г. Таблица: CNBC

На дъното на европейския индекс на сините чипове остана швейцарският производител на лекарства Lonza, който записа над 15% понижение на борсата. Това се случи, след като компанията сви целта за маржа си за 2024 г. след оттеглянето на главния изпълнителен директор миналия месец.

Цената на белгийската миннодобивна компания Umicore записа 14% ръст до средата на следобеда, след като компанията сви целта си за нетни капиталови разходи за 2026 г. и обяви планове за изграждане на нов завод в Канада, докато разширява производствените си мощности за батерийни материали.

Индексите в Азиатско-Тихоокеанския регион се озоваха на зелено. Южнокорейският Kospi поведе сред основните индекси, а австралийските акции също записаха ръстове, докато инвеститорите оценяваха споделеното на последната политическа среща на централната банка.

От своя страна, американските борси започнаха сесията си с понижения, защото по-високата доходност на облигациите отново повлия на инвеститорските настроения.

Ericsson, Rio Tinto и Publicis бяха сред големите европейски компании, които обявиха финансовите си отчети във вторник, а преди започването на търговията в САЩ се появиха данните за финансовото представяне и на титани от Wall Street като Bank of America и Goldman Sachs.

Инвеститорите по целия свят продължават да следят развитието на случващото се в Газа. Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Израел в сряда, обяви държавният секретар Антъни Блинкен, докато 200 американски войници се подготвят за евентуално разполагане на войски в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още