IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Най-лошият сценарий в Близкия изток означава скъп петрол и рецесия

Геополитическият риск вече задължително се калкулира, когато се управляват пари, каза Симеон Керанов от "Карол Капитал Мениджмънт"

17:05 | 16.10.23 г.

През следващото десетилетие геополитическият риск ще има важна роля при управлението на активи. В десетилетието след финансовата криза от 2008 г. този риск не беше актуален, не присъстваше никъде и никой не го отчиташе. Следващото десетилетие ще е обратното и със сигурност ще присъства като риск и навсякъде ще се калкулира. Това каза Симеон Керанов, портфейлен мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Откакто се заговори за търговска война между САЩ и Китай, а и с последвалата война между Русия и Украйна, в нашата индустрия живеем с презумпцията, че геополитическият риск винаги трябва да е калкулиран, когато се управляват пари", посочи анализаторът.

Той заяви, че ако се осъществи най-лошият сценарий за развой на събитията в Близкия изток, рецесията е неизбежна. Рязко ще се повиши цената на петрола, а това значи, че разполагаемият доход на населението веднага пада. "При най-лошия сценарий, ако конфликтът в Близкия изток нарасне в пълномащабен, тоест и Иран бъде замесен, тогава веднага и доста ще се вдигне цената на петрола - над 120 долара на барел. Това по-скоро не е главният ни сценарий, но това е геополитика. Не можем да знаем със сигурност, защото са замесени прекалено много политически страни“, отчете събеседникът.

Другите варианти са конфликтът да остане на местно ниво и да бъде подкрепян от други държави, но не открито. В такъв случай цената на петрола няма да се покачи много и по-скоро ще се задържи на настоящите нива. „При най-лошия сценарий, при който и Иран е замесен, суровините и златото са най-добрият хедж. Там цените ще нараснат. Вторият хедж са държавните облигации“, каза Керанов.

„Най-добрите хеджове при геополитически риск обикновено са суровини и злато (разбира се, има и финансови инструменти като дериватите, но те понякога са доста скъпи). През следващите десетилетия те ще нараснат като стратегически актив - заради Зеления преход, заради средата на по-висока инфлация, която може би ще е характерна за това десетилетие спрямо предишното. Като цяло класът активи в десетгодишен период ще нарасне“, каза събеседникът.

Разговорът не е препоръка за инвестиционно решение!

Вижте целия коментар във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още