IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затварят успешна седмица въпреки кризата в Близкия изток

Петролът поскъпва рязко на световните пазари

19:49 | 13.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на европейските фондови пазари затварят на червена територия последната сесия за седмицата като инвеститорите анализират корпоративни данни от САЩ, пише CNBC. Но седмицата е една от най-добрите за европейските акции в последните месеци, въпреки ескалацията на конфликта между Израел и "Хамас".

Паневропейският Stoxx 600 изгуби 0,98% от стойността си и затвори седмицата на ниво от 449,18 пункта. На представянето на индекса натежаха технологичните компании, чийто спад не можа да бъде компнесиран от ръста при петролната и газовата индустрия. Индексът обаче записа най-доброто си седмично представяне от юли насам.

Германският DAX се понижи с 1,55% до 15 186,66 пункта, докато във Франция САС40 затвори седмицата на ниво от 7003,53 пункта. Спрямо предходната сесия това е намаление от 1,42 на сто.

Водещият индекс на Лондонската фондова борса - FTSE 100, отбеляза спад от 0,59% до 7599,6 пункта.

Напрежението в Близкия изток изнерви петролните пазари и цената на суровината се насочва към сериозен седмичен ръст, пише Market Watch. Американският сорт лек суров петрол (WTI) се насочва към поскъпване с около 3,6% спрямо началото на седмицата. Към края на европейската сесия цената му достига 86,58 долара за барел, което е повишение от 4 на сто. Европейският "Брент" поскъпна до 89,41 долара за барел, което е ръст от почти 6 на сто за седмицата.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0508 долара. Стойността на британския паунд достига 1,2138 долара за брой. Щатският долар леко отстъпва след ралито в четвъртък (12 октомври). Вчера щатската валута записа най-рязкото повишение от март насам, след като данните за инфлацията подсказват ново повишение на лихвите от Фед.

Цената на златото се повишава с почти 3% до 1937,60 долара за тройунция. Ценният метал винаги е бил смятан като убежище от страна на инвеститорите в случай на катаклизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още