IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси завършват с ръстове, подкрепени от положителната инерция

Общоевропейският показател Stoxx 600 прибави 0,1%, като част от секторите бяха на зелено, друга – на червено

19:31 | 12.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите европейски индекси завършиха сесията в четвъртък преобладаващо с ръстове на фона на положителната международна инерция от тази седмица, съобщава CNBC.

Общоевропейският показател Stoxx 600 прибави 0,1%, като част от секторите бяха на зелено, друга – на червено.

Акциите в петролния и газов сектор напреднаха с 1,3%, въпреки че Международната агенция по енергетика предупреди за огромна несигурност на петролните пазари заради войната между Израел и „Хамас“. Сегментът на пътуванията и свободното време се сви с 0,9%, тъй като редица авиолинии прекратиха полетите си към Израел.

Британският бенчмарк FTSE напредна с 0,3% през сесията. От своя страна обаче германският измерител DAX изтри 0,2%, а френският CAC близо 0,4%. В Милано италианският индекс FTSE MIB също бе на положителна територия за деня с ръст от 0,3%.

Фокусът на пазарите остава върху това дали американският Федерален резерв ще продължи с покачванията на лихвените проценти след серия смекчени изказвания от официални представители. По-рано стана ясно, че индексът на цените на производител в САЩ се е увеличил повече от очакваното и протоколите от последното заседание на Фед намекват, че може би ще е нужно поне още едно лихвено покачване.

В четвъртък бяха публикувани и данни за американския индекс на потребителските цени, който също се е повишил повече от очакваното – с 0,4% за месец.

Представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) също затвърдиха посланието си, че лихвите може би вече са стигнали върха си. Управителят на Португалската централна банка Марио Сентено коментира пред CNBC: „Освен допълнителни сътресения, които не очакваме, разбира се, ще сме приключили, това е моята интерпретация на решението през септември“.

В четвъртък също така стана ясно, че британската икономика е нараснала с 0,2% на месечна база през август – в синхрон с очакванията на икономистите. Юлското четене бе ревизирано в посока надолу от 0,5% свиване до 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още