IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представителите на ЕЦБ се надяват инфлацията да продължи по пътя на прогнозите им

Според тях за момента не е нужно лихвите да бъдат повишени допълнително

17:05 | 12.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Няма лесен начин за връщане на инфлацията в еврозоната до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%, твърди членът на Управителния съвет Робърт Холцман, цитиран от Bloomberg.

„Пазарът на труда и изменението на климата са двeте основни причини, които ще ни затруднят да се върнем към целта от 2%, или ако това се случи, ще е на цената на рецесия, която надхвърля това, което си представяме в момента“, коментира Холцман. „Надявам се това да не се случи, но в момента не виждам как можем да избегнем този ценови натиск, а оттам и възможността да се придвижим бързо към целта от 2%“.

Гуверньорът на австрийската централна банка, който присъства на срещата на Международния валутен фонд и Световната банка, е сред най-ястребово настроените централни банкери на ЕЦБ. Последните икономически прогнози на централната банка, публикувани през септември, показват, че ръстът на потребителските цени ще се върне към целта си през втората половина на 2025 г.

„Някои хора твърдят, че моделите на прогнозите са се подобрили и затова са по-верни, но аз не съм толкова сигурен за това“, каза Холцман, добавяйки, че моделите не отразяват правилно структурните промени. Прогнози за „една година - добре, но какво ще се случи след две или три години въз основа на тези модели, винаги предпочитам да остана критичен към това“.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Пиер Вунш пък в своя реч се фокусира върху изплащането на почти 1,7 трлн. евро в облигации, закупени по време на пандемията – въпреки скорошното повишение на доходността по италианските облигации.

Въпреки че ЕЦБ заяви, че ще реинвестира всички падежиращи ценни книжа от т. нар. PEPP портфолио до края на 2024 г., „не мисля, че има основателна причина това да се случи днес“, коментира гуверньорът на белгийската централна банка пред Bloomberg TV.

„Аз подкрепям идеята поне да подновим дискусията си“, каза той в четвъртък. „Трябва да помислим за свят, в който ще спрем реинвестициите в PEPP.“

Вунш също така посочи, че увеличението на разходите по заемите на Италия не би трябвало да окаже голямо влияние върху дискусиите.

„Не искам да се окажем в ситуация, в която спирането със затягането малко по-рано или по-късно би имало огромно значение, защото това би означавало, че имаме проблем“, коментира той.

Италия привлече вниманието на инвеститорите, откакто неуспешен опит за облагане на банките с данъци беше последван от проект за бюджет от правителството на Джорджа Мелони, който Fitch Ratings описа като „съществена промяна“ на плановете.

Гуверньорът на ирландската централна банка Габриел Махлуф заяви пред Bloomberg тази седмица, че оценката на инвеститорите за Италия „определено е нещо“, върху което ЕЦБ ще се съсредоточи.

Що се отнася до инфлацията, Вунш заяви, че е „успокояващо“, че ръстът на потребителските цени сега се забавя в съответствие с последните икономически прогнози на ЕЦБ.

„Ако инфлацията продължава да се забавя в съответствие с прогнозата, тогава не е нужно повече да повишаваме лихвите“, коментира той. „Ако видим инфлацията да надвишава това, което е заложено в прогнозата – тогава ще трябва да направим повече.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 8 месеца
Поне си признават вече ,че без криза ,рецесия ,загуби на работни места няма да се мине ,това показва и историята ,но вече няма къде да мърдат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още