IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите петролни запаси тласнаха цените на „черното злато“ надолу*

Въздействието от конфликта в Израел върху петролния пазар ще бъде ограничено

09:28 | 12.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават за трети пореден ден в сряда, тласнати надолу от по-голямото от очакването натрупване на запаси от суров петрол и бензин в САЩ и от отслабването на опасенията, свързани с доставките, пише Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поевтиняват с 22 цента, или 0,26%, до 85,6 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate се понижава с 33 цента, или 0,4%, до 83,16 долара за барел.

И двата бенчмарка изтриха печалбите си в началото на седмицата, след като отбелязаха спад от над 2% в предишната сесия.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 12,9 млн. барела миналата седмица, твърдят пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт в сряда.

Този резултат е много по-висок от увеличението от 500 хил. барела, очаквано от анализатори, участвали в проучване на Ройтерс.

„Има съвсем малка вероятност данните да повлияят настроенията на инвеститорите тази сутрин. По-ниските обороти на работата в рафинериите по време на тяхното затваряне за  поддръжка вероятно са допринесли за това натрупване“, коментираха анализатори на ING в клиентска бележка.

Запасите от бензин на САЩ също са се увеличили с 3,6 милиона барела, което е рязък контраст с очаквания от анализаторите спад от 800 хил. барела и продължава да засилва опасенията за отслабване на търсенето на горива в САЩ.

„Цените на горивата може има по-голяма вероятност да станат непосилни за потребителите, отколкото цените, коригирани спрямо инфлацията, биха могли да предположат. Вече има признаци на промяна у поведението на потребителите, които са намалили потреблението на горива“, коментираха анализатори на JP Morgan в бележка до клиенти.

Пазарите ще очакват допълнителни данни за запасите от Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) по-късно в четвъртък.

Отделно от това опасенията на пазара за ситуацията с доставките в Близкия изток продължиха да отслабват, тласкайки цените надолу.

„Цената на суровия петрол продължи да се понижава на фона на признаци, че въздействието на войната между Израел и Хамас върху петролния пазар ще бъде ограничено“, коментираха анализатори на ANZ в клиентска бележка.

„Премията за риск продължава да намалява, тъй като конфликтът до голяма степен е ограничен до Израел и Хамас“, заявиха анализатори на ING.

Очакванията на Администрацията за енергийна информация на САЩ за допълнително свиване на световните запаси от петрол през втората половина на 2023 г. обаче ограничиха спада на цените.

По-малкото петролни запаси, които се очаква да задържат световното предлагане на петрол под нивата на потребление, вероятно ще повишат цените на петрола, заявиха в месечния си доклад от EIA.

*Цените са актуални към 8:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
valentino29
преди 9 месеца
Много не адвектно заглавие! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още