IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novo Nordisk компенсира спада при луксозните компании и тласна нагоре европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня на близо триседмичен връх в сряда

20:34 | 11.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха ръст в сряда, а акциите на Novo Nordisk поскъпнаха след положителни новини за лекарството ѝ за диабет „Оземпик“. Но спад на цената на акциите на Fresenius Medical и на френския гигант за луксозни стоки LVMH ограничиха ръстовете, съобщават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 е нагоре с 0,2% до близо триседмичен връх. Повечето регионални пазари поеха в различни посоки, като френският индекс на сините чипове CAC 40 се представи най-слабо със спад от 0,4% до ниво от 7131,21 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 0,1% и завърши деня на равнище от 7620,03 пункта. Германският DAX се повиши с 0,24% до равнище от 15 460,01 пункта.

Книжата на LVMH поевтиняха с 6,5% и достигнаха 10-месечно дъно, след като компанията за луксозни стоки обяви ръст на приходите с 9% през третото тримесечие. Това означава забавяне на растежа с успокояването на силната вълна от разходи след пандемията.

Цената на акциите на други големи френски компании за луксозни стоки като Hermes и Kering отбеляза спад от около 1,5%, а индексът на десетте водещи европейски компании за луксозни стоки се понижи с 2,7% до най-ниското си ниво от една седмица.

„Китай е двигателят на растежа за пазара на луксозни стоки и явно фактът, че китайската икономика изпитва затруднения, а потребителите са предпазливи не е от полза за LVMH“, коментира Сузана Стрийтър, ръководител на отдела за пари и пазари в компанията Hargreaves Lansdown.

Във вторник Stoxx 600 постигна силен ръст от почти 2% при най-голямото си еднодневно покачване тази година, подкрепен от спада в доходността по американските държавни ценни книжа след „гълъбови“ коментари от ръководители на Федералния резерв.

Във фокуса на вниманието тази седмица ще бъдат данните за инфлацията в САЩ и изказвания на ръководители на Фед, които трябва да дадат насока за траекторията на лихвите. Пазарите очакват в четвъртък протоколите на Европейската централна банка (ЕЦБ) след заседанието ѝ през септември.

ЕЦБ постигна значителен напредък в забавянето на инфлацията към целта ѝ, но нови сътресения може да наложат банката да продължи цикъла на затягане на политиката, който в момента е на пауза, заявиха в сряда двама влиятелни ръководители.

Инвеститорите останаха предпазливи и заради продължаващия конфликт в Близкия изток, който засилва перспективите за нов ръст на цените на петрола.

Израел сформира военновременно правителство на националното единство в сряда и продължи да обстрелва Газа с цел да прогони бойците на „Хамас“. Страната също така изпрати войски северно от гъсто населения палестински анклав.

Книжата на Novo Nordisk поскъпнаха с 4,9%, след като датската фармацевтична компания съобщи, че ще спре преждевременно изпитанията на „Оземпик“ за лечение на бъбречна недостатъчност при пациенти с диабет, тъй като от междинен анализ е станало ясно, че лекарството е успешно.

Цената на акциите на германската компания за бъбречна диализа Fresenius Medical Care потънаха със 17,5% и останаха на дъното на Stoxx 600 след новината.

Цената на акциите на британската компания Travis Perkins намаля с 6,2%, след като доставчикът на строителни материали понижи прогнозите за печалбата си за цялата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още