IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасността от прекъсване на доставките подкрепя цената на петрола*

Инвеститорите смятат, че ескалацията на конфликта в Израел ще засегне доставките на суровината

08:33 | 11.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в сряда, докато инвеститорите анализират перспективите за прекъсване на доставките заради конфликта в Близкия изток, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 34 цента, или 0,39%, до 87,99 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 29 цента, или 0,34%, до 86,26 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с повече от 3,50 долара в понеделник, тъй като военните сблъсъци породиха опасения, че конфликтът може да се разпространи и отвъд Ивицата Газа, но цената им се понижи по време на сесията във вторник.

Израел произвежда много малко суров петрол, но пазарите се притесняват, че конфликтът може да ескалира и да навреди на доставките от Близкия изток, влошавайки очаквания дефицит за останалата част от годината.

„Все още съществува риск това да ескалира, особено ако има някакво иранско участие. При този сценарий по-строгото прилагане на санкциите на САЩ срещу иранския петрол би затегнало петролния пазар до 2024 г.“, коментираха Уорън Патерсън и Ева Манти, анализатори от ING, в бележка до клиенти.

Американските власти смятат, че Иран е съучастник на „Хамас“ в атаката срещу Израел, но все още няма налични доказателства за това.

Политическият риск не позволява на петрола да поевтинее допълнително.

От Израел заявиха, че са разрушили части от Ивицата Газа като отмъщение за нападенията на „Хамас“. Мощните иракски и йеменски въоръжени групировки, свързани с Иран, заплашиха да атакуват интересите на САЩ с ракети и дронове, ако Вашингтон се намеси, за да подкрепи Израел.

Най-големият износител на петрол Саудитска Арабия заяви във вторник, че засилва усилията с партньорите си, за да попречи на конфликта в Газа и съседните райони да се изостри, и отново заяви, че ще помогне за стабилизирането на петролните пазари.

Спрямо кошница от валути доларът отслабна до двуседмично дъно от 105,75 пункта, докато пазарът очакваше протокола от септемврийската среща на Федералния резерв на САЩ, който ще бъде публикуван по-късно в сряда. По-слабият долар прави суровия петрол по-евтин за притежателите на други валути, което може да увеличи търсенето на петрол.

Няколко представители на Фед загатнаха през последните няколко дни, че може да не е необходимо централната банка да повишава повече разходите по заемите.

Като част от положителните новини по отношение на доставките, Венецуела и САЩ напреднаха в преговорите, което би могло да доведе до облекчаване на санкциите на Каракас, а това ще позволи на поне още една чуждестранна петролна фирма да приема венецуелски суров петрол при определени условия.

*Цените са актуални към 8:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още