IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на несигурен пазар след нападението на „Хамас“*

Конфликтът засилва вероятността барел Брент да достигне цена от 100 долара за барел до края на годината

11:20 | 10.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават във вторник, след като се повишиха с повече от 4% по време на предходната сесия, тъй като трейдърите останаха предпазливи и очакваха вероятни прекъсвания на доставките на фона на военните сблъсъци между Израел и палестинската ислямистка група „Хамас“, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 46 цента, или 0,52%, до 87,69 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се понижава с 45 цента, или 0,52%, до 85,93 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с повече от 3,5 долара в понеделник, тъй като военните сблъсъци предизвикаха опасения, че конфликтът може да се разпространи и отвъд Газа в богатия на петрол регион. „Хамас“ започна най-голямото военно нападение срещу Израел от десетилетия насам в събота, като боевете продължиха и през нощта в понеделник, а Израел отвърна с вълна от въздушни удари към Газа.

„Все още има много несигурност на пазарите след атаките в Израел през уикенда“, коментираха анализатори от ING във вторник, добавяйки, че петролните пазари сега оценяват рисковата премия.

„Ако твърденията, че и Иран е замесен, се окажат верни, това ще подкрепи допълнително цените на петрола, тъй като бихме очаквали САЩ да наложат по-категорични санкции срещу Иран. Това допълнително ще затегне и без това затегнатия петролен пазар“, добавят анализаторите на ING .

Въпреки че Израел произвежда много малко суров петрол, пазарите се притесняват, че ако конфликтът ескалира, това ще засегне доставките в Близкия изток и ще задълбочи потенциалния дефицит през останалата част от годината.

Израелското пристанище Ашкелон и петролният му терминал останаха затворени след началото на конфликта, заявиха източници в понеделник.

Иран е съучастник на палестинската групировка в конфликта, въпреки че Съединените щати нямат информация от разузнаването или доказателства, които да сочат прякото участие на Иран във военните действия, коментира говорител на Белия дом в понеделник.

„Ако САЩ открият доказателства, които сочат, че Иран има пряко участие, тогава износът на петрол на Иран ще бъде ограничен незабавно“, каза Вивек Дхар, енергиен анализатор в CBA.

„Продължаваме да вярваме, че цената на петрола от типа Брент в крайна сметка ще се стабилизира между 90 и 100 долара за барел през четвъртото тримесечие на 2023 г.“, коментира Дхар, добавяйки, че конфликтът между Палестина и Израел засилва риска фючърсите на Брента да се търгуват на цена около 100 или повече долара.

Една от положителните новини по отношение на доставките е, че Венецуела и САЩ напреднаха в своите преговори, които биха могли да доведат до облекчаване на санкциите срещу Каракас, като позволят на поне една чуждестранна фирма да приема суров петрол от Венецуела при определени условия.

*Цените са актуални към 11:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още