IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаката на „Хамас“ в Израел помрачи настроенията на Wall Street*

Пазарът вероятно ще стане по-волатилен на фона на конфликта, високите лихви и инфлацията

18:10 | 09.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Водещите борсови индекси на Wall Street започват първата сесия от седмицата с понижения, тъй като смъртоносният конфликт между Израел и "Хамас" оказа натиск върху и без това слабия пазар, изправен срещу високата инфлация и увеличаващите се лихви, пише CNBC.

Широкият показател S&P 500 се понижава с 9,35 пункта, или 0,22%, до 4299,15 пункта.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва спад от 44,44 пункта, или 0,13%, до 33 363,14 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 70,49 пункта, или 0,52% от стойността си до 13 360,85 пункта в началото на сесията.

Израелско-палестинският конфликт ескалира в събота, след като ислямистката групировка „Хамас“ нападна изненадващо Израел. Повече от 700 израелци бяха убити в това, което "Хамас" нарича операция "Потопът на Ал Акса", а най-малко 490 палестинци бяха убити при ответните израелски удари по ивицата Газа. Нападението накара израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да обяви, че страната му е във война.

„Хамас“ е обявена за терористична групировка, подкрепяна от Иран, която управлява ивицата Газа от 2007 г. насам.

Нарастващото геополитическо напрежение, предизвикано от конфликта, може да има последици за енергийния пазар, като някои експерти прогнозират "рязко повишаване" на цените на петрола. Нарастващото напрежение може да засили още повече волатилността на пазара, а това от своя страна кара търговците да се притесняват от инфлацията, която все още остава висока, и от по-затегнатата парична политика.

Фючърсите върху американския петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 4,12% в понеделник до 86,2 долара за барел. Цената на фючърсите върху международния сорт Брент се повишава с 3,72% до 87,73 долара за барел.

Акциите на големите отбранителни фирми и петролни компании скочиха на фона на конфликта, като акциите на Lockheed Martin и Northrop Grumman Corp. поскъпват със съответно 7,9% и 8,7%. Цената на книжата на Marathon Oil и Exxon Mobil се повишава съответно с 4,76% и 3,93%.

Поскъпването на акциите на Disney и на петролния и газов гигант Chevron компенсираха част от загубите в рамките на Dow Jones. Disney напредва с 1,1%, а Chevron – с 2,4% в началото на сесията в понеделник.

Тъй като пазарът на облигации е затворен в понеделник заради Деня на Колумб, Wall Street ще трябва да изчака до вторник за актуална информация за лихвите.

На валутните пазари еврото отслабва до 1,055 долара за 1 евро. Стойността на британския паунд също се понижава до 1,221 долара.

Златото поскъпва с 0,83% до 1860,6 долара за тройунция

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още