IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори очакват малък ръст на печалбите на компаниите от S&P 500 за третото тримесечие

Ако прогнозата се реализира, това ще е първото увеличение след три тримесечия на намаляващи или стабилни печалби

21:20 | 09.10.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Устойчивата икономика и силното потребителско търсене се очаква да подхранят финансовите резултати на компаниите в САЩ през третото тримесечие. Това може да хвърли спасителен пояс за ралито на акциите, което се препъва в последните месеци.

Компаниите от индекса S&P 500 като цяло се очаква да отчетат 1,3% ръст на печалбите за периода в сравнение с третото тримесечие през 2022 г, според LSEG IBES, пише Ройтерс. Макар и малък, този ръст ще е първият след три тримесечия на намаляващи или стабилни печалби, допълва агенцията.

Някои инвеститори смятат, че също биха могли да стимулират американския пазар. S&P 500 се понижи с приблизително 6% от върховете си в края на юли. Въпреки това от началото на годината индексът нараства с 12% в сравнение със същия период на миналата година.

След тежкия септември за акциите „имаме нужда от добри новини“ от сезона на отчетите, коментира Матю Мискин, съглавен инвестиционен стратег в John Hancock Investment Management.

„Когато има лихвен шок, има и шок на увереността. Икономиката се държи добре, но трябват още данни, които да подкрепят акциите“, посочва Мискин.

Инфлацията намали приходите на компаниите през първото полугодие, след като потребителските цени скочиха през 2022 г. до най-високите си нива от десетилетия. Някои пазарни участници смятат, че сравнително силният икономически растеж може да превърне третото тримесечие в повратна точка.

Докладът за работните места в САЩ през септември, публикуван в петък, е най-новото доказателство за силата на американската икономика. Данните показват, че заетостта нараства най-силно от осем месеца, което предполага, че потребителското търсене може да остане непроменено засега.

„Икономиката остана сравнително силна и компаниите – особено най-големите - са в добра позиция да прехвърлят някои увеличения на цените и да поддържат сравнително високи маржове“, коментира Рик Меклър, партньор в семейния инвестиционен офис Cherry Lane Investments.

Притесненията относно нарастващите лихвени проценти и вероятността Федералният резерв да задържи високи лихвите за по-дълго време доведоха до загуби и за трите основни индекса в САЩ през септември и изминалото тримесечие.

Същевременно доходността от държавните облигации скочи до 16-годишни върхове, с което притъпи привлекателността на акциите, тъй като предлага на инвеститорите сравнително висок доход при нисък риск.

Дори след скорошните спадове индексът S&P 500 се търгува при почти 18 пъти прогнозите за 12-месечните печалби. Това надхвърля дългосрочната средна стойност 15,6 пъти, според данни на LSEG.

Инвеститорите ще следят за признаци дали по-високите лихви са повишили разходите за компаниите, което би могло да забави способността им да растат, особено със заемни средства.

„Ако печалбите се понижават и лихвените проценти са високи, и растежът изглежда малко по-слаб... мисля, че ще видим някои доста големи ревизии на печалбите в посока надолу“, казва Мискин от John Hancock.

Сезонът на отчетите в САЩ се открива в петък от J.P. Morgan Chase и други големи американски банки. По-голямата част от отчетите се очакват в края на октомври и началото на ноември. Други компании, които трябва да докладват тази седмица, са Delta Air Lines, PepsiCo и UnitedHealth Group.

„Ако банките зададат оптимистичен тон, това може да е добре за пазара“, допълва Джеймс Рейгън, директор на отдела за изследвания на управлението на богатството в D.A. Davidson.

Изкуственият интелект вероятно отново ще бъде ключова тема. Инвеститорите ще наблюдават дали компаниите могат да превърнат оптимизма относно развитието на технологията в реална положителна перспектива.

Анализаторите очакват печалбите на технологичния сектор да се повишат с 6% през третото тримесечие, а тези на сектора на комуникационните услуги да нараснат с близо 34% - най-много от всички сектори, сочат още данните на LSEG.

Според прогнози печалбите на S&P 500 за четвъртото тримесечие в момента се очаква да се повишат с 10,8% спрямо година по-рано.

Някои анализатори предупреждават за пукнатини, тъй като повишаването на лихвените проценти започва да се проявява. Затова и те предупреждават за акциите на потребителските компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 09.10.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още