IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва в резултат на конфликта в Близкия изток*

На пазара може да се очаква по-висока волатилност, смятат анализатори

08:39 | 09.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишиха с над 4 долара за барел в ранната азиатска търговия в понеделник, след като драматичният военен сблъсък между израелските сили и ислямистката групировка „Хамас“ през уикенда задълбочи политическата несигурност в Близкия изток, пише Ройтерс.

В момента фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 2,94 долара, или 3,48%, до 87,52 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 3,11 долара, или 3,76%, до 85,90 долара за барел.

Ръстът в цените на петрола обърна низходящата тенденция от миналата седмица, когато и двата бенчмарка отбелязаха най-големия си седмичен спад от март насам. Суровият петрол от типа „Брент“ поевтиня с 11%, а WTI отстъпи с повече от 8% на фона на опасенията относно високите лихви и тяхното въздействие върху търсенето в световен мащаб.

Палестинската ислямистка групировка „Хамас“ в събота предприе най-голямото военно нападение срещу Израел от десетилетия, убивайки стотици израелци и предизвиквайки вълна от ответни израелски въздушни удари срещу Газа, които продължиха до неделя.

„Нарастващият геополитически риск в Близкия изток би трябвало да подкрепи цените на петрола... може да се очаква по-висока волатилност“, коментират анализатори от ANZ Bank в бележка до клиентите.

Избухването на този конфликт заплашва да провали усилията на САЩ, които играеха ролята на посредник при затоплянето на отношенията между Саудитска Арабия и Израел, като целта беше кралството да нормализира връзките си с Израел в замяна на споразумение за отбрана между Вашингтон и Рияд.

Според съобщенията саудитски официални лица са заявили пред Белия дом в петък, че са готови да увеличат добива (на петрол) през следващата година като част от предложеното споразумение с Израел.

Увеличаването на производството в Саудитска Арабия би помогнало за облекчаване на ограниченията в доставките след месеци на прекъсването им от основните производители Саудитска Арабия и Русия.

Нормализирането на отношенията между Саудитска Арабия и Израел вероятно би замразило скорошното сдобряване на Саудитска Арабия и Иран.

Атаките от "Хамас" предизвикаха осъждане от западните нации, но бяха открито приветствани от Иран и от "Хизбула", съюзниците на Иран в Ливан.

Вниманието на пазара се насочи към възможността за участие на Иран в атаките, каквото израелските власти съобщават, че вече се наблюдава.

„За да има този конфликт трайно и значимо въздействие върху петролните пазари, трябва да има устойчиво намаляване на доставките или транспорта на петрол“, коментира Вивек Дхар, анализатор в Commonwealth Bank of Australia, в бележка.

„Ако западните държави официално свържат иранското разузнаване с атаката на „Хамас“, тогава доставките и износът на петрол от Иран са изправени пред неминуеми рискове от спад“, каза Дхар.

*Цените са актуални към 8:05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още