IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се насочват към най-големия си седмичен спад от март насам*

Въпреки това в последната сесия от седмицата и двата бенчмарка са на зелено

10:00 | 06.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола са напът да отбележат най-резкия си седмичен спад от март насам, въпреки че се повишават в петък, тъй като разпродажбите на пазара на облигации в САЩ предизвикаха опасения за забавяне на световната икономика и за рязко намаляване на търсенето на горива, съобщава Ройтерс.

Миналата седмица и двата основни бенчмарка поскъпнаха до най-високите си стойности от началото на годината до момента. Тази седмица обаче цената на суровия петрол от типа Брент се понижава с 11,6%, а тази на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) – с около 9%.

Нарастващите опасения на инвеститорите в облигации за държавните разходи и разширяващия се бюджетен дефицит в САЩ, които са най-големият потребител на петрол в света, допринесоха за рязката разпродажба на пазара на облигации, тласкайки цените на държавните ценни книжа до 17-годишни дъна.

В петък фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 28 цента, или 0,33%, до 84,35 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate се повишава с 24 цента, или 0,29%, до 82,55 долара за барел, възстановявайки част от загубите си от четвъртък, когато и двата бенчмарка записаха спад от около 2%.

„Цените на петрола се стабилизират след тежка седмица, в която непрестанната разпродажба на пазара на облигации предизвика опасения за растежа в световен мащаб“, коментира Едуард Моя, анализатор в OANDA.

„Най-лошата седмица за суровия петрол от март насам започва да привлича купувачи, особено предвид факта, че пазарът на петрол се очаква да остане затегнат в краткосрочен план“, допълни Моя.

От JPMorgan заявиха в бележка, че очакват ръстът на търсенето на петрол да бъде стабилен, но по-бавен през последното тримесечие на 2023 г., докато National Australia Bank заяви, че приема скорошния спад на цените като временно явление и прогнозира пазарен дефицит през това тримесечие.

„Смятаме, че щом пазарите започнат да обръщат внимание на намаляващите запаси от петрол в света, фючърсите върху Брента вероятно ще поскъпнат отново до над 90 щатски долара за барел“, коментираха от Commonwealth Bank of Australia в бележка в петък.

Данните на правителството на САЩ от тази седмица откроиха рязък спад в търсенето на бензин в страната, а икономическите данни показаха, че секторът на услугите в САЩ се е забавил. От основно проучване на европейската статистическа служба стана ясно, че икономиката на еврозоната вероятно е претърпяла свиване през последното тримесечие, а скъпият долар е ограничил покупателните възможности на останалите страни по света.

На фокус в петък ще бъде месечният доклад за работните места в САЩ, който е още един от индикаторите за това колко силна е икономиката.

„Данните за работните места извън селскостопанския сектор , индексът на потребителските цени в САЩ и икономическите данни на Китай следващата седмица ще бъдат ключови за посоката на движение на цената на петрола. Стабилният икономически фронт може да бъде добър знак в краткосрочен план за прогнозите за търсенето“, заяви Тина Тенг, анализатор в CMC Markets.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още