IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха на зелено след свиване на доходността на американските ДЦК

Работните места в частния сектор в САЩ са се увеличили с 89 хил. през септември - доста по-слабо от прогнозите

20:20 | 05.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските фондови борси затвориха предимно с повишения на индексите в четвъртък, след като доходността по американските държавни ценни книжа се понижи след по-слабите от очакваното данни за работните места в САЩ, предаде CNBC.

Индексът Stoxx 600 записа ръст от 0,3% след три отрицателни сесии. Движенията по сектори бяха разнопосочни, като акциите на туристическите компании поскъпнаха с 1,5%, а тези на петролните и газовите компании поевтиняха леко.

Снимка: CNBC Снимка: CNBC

При нестабилна търговия в началото на сесията цената на книжата на френския производител на влакове Alstom се срина с 37%, след като той отправи предупреждение за свободния си паричен поток.

Акциите на листнатата в Лондон Metro Bank загубиха над 25% от цената си след съобщения, че се опитва да набере 600 млн. паунда (727 млн. долара) под формата на дълг и капитал.

Производителят на бижута Pandora записа най-силния ръст от 12%, след като повиши целите си за растеж.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа отстъпи от най-високите си стойности, наблюдавани за последен път през 2007 г., след като компанията за обработка на заплати ADP отчете, че работните места в частния сектор са се увеличили с 89 хил. през септември, което е доста под прогнозата на Dow Jones за 160 хил. Това изглежда увери инвеститорите, че пазарът на труда се успокоява.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион записаха повишения в четвъртък след спада в доходността на държавните ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още