IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължените съкращения на добива на ОПЕК+ подкрепят цената на петрола*

Несигурните перспективи за търсенето обаче ограничават поскъпването на суровината

09:58 | 05.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в четвъртък, възстановявайки се частично от големите си спадове през предишната сесия, след като групата на ОПЕК+ запази съкращенията си на добива, за да поддържа затегнатото предлагане, въпреки че несигурните перспективи за търсенето ограничават ръста на цените, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 50 цента, или 0,58%, до 86,31 долара за барел, а цената на американския сорт West Texas Intermediate crude (WTI) се повишава с 45 цента, или 0,53%, до 84,67 долара за барел.

Цената на суровината се понижи повече от 5 долара в сряда, тъй като помрачените икономически перспективи и намаленото търсене на горива излязоха на преден план след срещата на ОПЕК+, или Организацията на страните износителки на петрол и съюзничките ѝ, сред които и Русия.

Панелът на министрите на ОПЕК+ не направи промени в политиката за добив на петрол на групата. Саудитска Арабия заяви, че ще удължи доброволното си съкращение от 1 млн. барела на ден до края на 2023 г., а Русия ще запази ограничението на износа си с 300 хил. барела дневно до края на декември.

„Продължаваме да очакваме дефицит на пазара през четвъртото тримесечие, а по-ниските цени намаляват вероятността ОПЕК да намали ограниченията в предлагането“, коментират анализатори на National Australia Bank в бележка.

От друга страна, икономиката на еврозоната вероятно е претърпяла свиване през последното тримесечие, показаха данни от проучване, според което търсенето през септември е намаляло с най-бързия темп от почти три години, тъй като потребителите са ограничили разходите си на фона на увеличаващите се разходи по заемите и цените.

Последните данни отчетоха и рязък спад в търсенето на бензин в САЩ . Доставеният готов автомобилен бензин, който е косвен показател за търсенето, е спаднал през миналата седмица до около 8 млн. барела дневно, което е най-ниското му ниво от началото на тази година, съобщи в сряда Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA).

„Тримесечното рали на цените на суровия петрол се основава на твърденията за по-затегнато предлагане и устойчивите световни икономически условия, така че има известен дискомфорт за биковете на пазара напоследък, когато благоприятните ефекти не се усещат толкова силно, колкото преди“, заяви Йеап Джун Ронг , пазарен стратег в IG.

Цените на петрола трудно ще се повишат предвид по-несигурните прогнози за търсенето в комбинация с по-слабите икономически данни на САЩ, публикувани в сряда, и значително увеличение на запасите от бензин, добави той.

Секторът на услугите в САЩ се е забавил през септември, тъй като новите поръчки са намалели до деветмесечно дъно, въпреки че темпът остава в съответствие с очакванията за стабилен икономически растеж през третото тримесечие.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още