IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones записа най-големия си спад от март насам

Доходността по американските ДЦК достигна нови 16-годишни върхове

23:44 | 03.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Водещите индекси на Wall Street приключиха сесията във вторник с понижения, тъй като доходността по държавните облигации достигна най-високите си нива от 2007 г. и предизвика опасения, че по-високите лихви ще замразят жилищния пазар и ще тласнат икономиката към рецесия, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпи с 454 пункта, или 1,3%, до 33 002,38 пункта, отбелязвайки най-големия си спад от март насам. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 58,94 пункта, или 1,4%, до 4229,45 пункта, което е и най-ниското ниво на показателя от юни насам, а технологичният показател Nasdaq Composite изтри 248,31 пункта, или 2% от стойността си, до 13 059,47 пункта в края на сесията.

Със загубите си от вторник Dow навлезе на червена територия за годината. По-широкият индекс S&P 500 все има 10% ръст през 2023 г.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа последно се търгуваше на ниво от 4,81% - най-високото такова от 16 години насам. Доходността по 30-годишните облигации се повиши до 4,947%, което също е най-високото ѝ равнище от 2007 г. насам.

Според Крис Закарели, главен инвестиционен директор в Independent Advisor Alliance, сезонната слабост е „нещо съвсем нормално“ за пазара през септември и октомври. Въпреки това той отбеляза, че оставащите опасения за по-високи лихви може да означават, че предстоят още понижения на цената на акциите.

„Заплахата за акциите е по-скоро свързана с лихвите. Наистина трябва да преодолеем тази разпродажба на облигации и да намерим определено равновесие на пазара на облигации, преди да твърдим, че акциите ще могат да намерят дъно“, заяви Закарели.

Според Алекс Макграт, главен инвестиционен директор в NorthEnd Private Wealth, повишаването на доходността представлява „сериозен проблем за акциите“. „Освен ако (лихвите) не останат без промяна или не започнат да се понижават , това просто ще затрудни акциите сериозно до края на годината“, заяви Макграт.

През целия ден акциите се търгуваха в обратна на доходността посока, като всеки път поевтиняваха, когато тя се покачваше. Последният катализатор за повишаването на лихвите беше публикуваното във вторник проучване за свободните работни места през август, което сигнализира за затегнат пазар на труда. То отчете 9,6 млн. свободни позиции през септември. В същото време икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха 8,8 млн. нови работни места. Силният пазар на труда позволява на Фед да затяга паричната си политика , без да се притеснява, че ще прекали.

Страхът от това се разпространи на борсите по време на сесията, като индексът Cboe Volatility се повиши до най-високото си ниво от май насам. Този барометър нараства, когато инвеститорите очакват нови сътресения.

Акциите, които могат да загубят най-много от повишаването на лихвите и потенциална рецесия, поведоха спадовете през деня. Борсово търгуваният фонд SPDR S&P Homebuilders ETF изтри близо 3 % от стойността си, тъй като акциите на Home Depot и Lowe's поевтиняха. Книжата на Goldman Sachs и American Express регистрираха най-големи загуби в индекса Dow Jones.

Цената на книжата на Nvidia и Microsoft се понижи, тъй като по-високите лихви намалиха ентусиазма за акции на растежа, търгувани с обещанието за по-високи резултати занапред.

На петролните пазари фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпнаха с 44 цента, или 0,49%, до 91,15 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate се повиши със 74 цента, или 0,83%, до 89,56 долара за барел.

На валутните пазари еврото поевтиня до 1,047 долара за брой. Стойността на британския паунд се понижи до 1,208 долара за брой.

Златото поевтиня с 0,39% до 1840 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още