IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондове виждат Мексико и други латиноамерикански страни като алтернативи на Китай

Китайското правителство се опитва да постави лейкопласт там, където има нужда от турникет, коментира инвеститор

18:44 | 15.10.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Геополитическото напрежение и отслабващата икономика карат хедж фондовете да обмислят алтернативи на инвестициите в Китай.

Сътресенията в сектора на имотите в Китай разтърсиха световните пазари и навредиха на перспективите пред втората най-голяма икономика в света. Много базирани в САЩ инвеститори в хедж фондове са намалили експозицията си към китайски компании, според Goldman Sachs, пише Ройтерс.

Агенцията се обръща към четири хедж фонда да споделят идеи за алтернативи на инвестирането в китайски активи.

Discovery Capital Management

Discovery Capital Management е дискреционен фонд, базиран в САЩ, който залага на глобална макростратегия за инвестициите си. Активите на фонда са за 1,5 млрд. долара. Ключови за търговията на фонда са дългите инвестиции в Латинска Америка и късите в Китай и Тайван.

Основателят на Discovery и дългогодишен инвеститор в развиващите се пазари Робърт Ситроне вижда възможности в Латинска Америка, особено в Аржентина и Еквадор, където резултатите от президентските избори могат да повишат цените на активите. Той се насочва и към Мексико.

„Другите страни с нововъзникващи пазари (в света) нямат краткосрочни катализатори, каквито може би имат Аржентина, Еквадор и Мексико“, коментира той.

Освен валутата на Мексико и динамиката на обменните курсове, Ситроне наблюдава и телекомуникационни и циментови компании. В Аржентина той предпочита енергийните компании, докато в Еквадор харесва държавния дълг, деноминиран в долари.

Същевременно той заема къси позиции в китайски юани, строителни предприемачи и банки и казва, че паричната и фискалната политика ще трябва да бъдат облекчени "драматично", за да се предотврати голяма имотна криза, подобна на тази от 2008 г.

Докато последните данни показват, че мерките на централните банки работят, икономическите перспективи пред Китай се замъгляват заради срива на имотния сектор, намаляващия износ и високата безработица сред младите хора.

„Китайското правителство се опитва да постави лейкопласт там, където има нужда от турникет“, заключава той.

Gramercy Funds Management

Gramercy Funds Management е инвестиционен мениджър за развиващите се пазари с активи за 6 млрд. долара. Дружеството инвестира в средни по големина мексикански фирми чрез частен кредит.

Густаво Фераро, партньор и ръководител на отдела за капиталови решения в Gramercy Funds Management, предпочита кредитирането на средни мексикански компании, като тези, които се занимават с производство на енергия, недвижими имоти и логистика.

Вашингтон прокара идеята за „friendshoring“, като замени ролята на Китай във веригите за доставки с приятелски нации. Мексико се идентифицира от икономистите като основен бенефициент.

„Ние сме много ангажирани с тези компании и оказваме влияние върху техния избор, особено по отношение на ESG (околна среда, социална среда, управление)“, казва Фераро. „В производството на електроенергия, логистиката, недвижимите имоти и в много индустрии тези корпорации не са били добре обслужвани преди и в момента от публичните пазари“, добавя той.

Opportunity

Opportunity е бразилски мениджър на активи с глобален макро хедж фонд с активи за близо 10 млрд. долара. Ключовото в търговията е, че дружеството заема къси позиции в юани и дълги спрямо щатския долар.

Маркос Молика, портфолио мениджър на фонда Opportunity Total, коментира, че икономиката на САЩ се е оказала по-устойчива, отколкото се е смятало. Китай обаче, според него, се изправя пред предизвикателства по отношение на растежа.

По-високите лихви в САЩ, които ще се задържат по-дълго, вероятно ще поддържат долара силен. Мудната китайска икономика междувременно навреди на юана, който се понижи с почти 6% спрямо долара досега тази година.

„Китай е изправен пред структурна промяна. Инфраструктурата и жилищното строителство не могат да продължат да се използват като лост за растеж, тъй като причиниха прекомерна задлъжнялост“, посочва Молика.

Greylock Capital

Greylock Capital е инвестиционен мениджър, който инвестира в държавен и корпоративен проблемен дълг. Активите са за малко под 1 млрд. долара.

Партньорът-основател и главен изпълнителен директор на Greylock Ханс Хюмс смята, че докато притесненията относно повишеното геополитическо напрежение оказват влияние върху дълга на Китай, Пекин може да помага за възстановяване на настроенията към редица страни, които са в неплатежоспособност.

Според него сред тези страни са Замбия, Гана и Шри Ланка, тъй като те се доближават до споразумения за преструктуриране на дълговете с глобалните кредитори.

Преструктурирането ще позволи на инвестиционните фирми да сключат сделка за парите, които са заели на тези страни, което след това също трябва да проправи пътя за нови програми на Международния валутен фонд.

Хюмс очаква нова съставка, която да даде на тези сделки специален тласък – т.нар. „Инструменти за възстановяване на стойността“, или накратко VRI.

Суринам, най-малката нация в Южна Америка, току-що даде пример с VRI, които ефективно се изплащат, особено ако скорошните нефтени открития край бреговете на страната доведат до ръст на приходите в хазната.

Подобно на суап дълг срещу акции, някои традиционалисти с фиксиран доход може да не са склонни да се впуснат в неизвестното, но Хюмс смята, че VRI може да даде голям тласък за възвръщаемостта. Според него инвеститорите трябва да се опитат да разберат този инструмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 15.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още