IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones започва октомври със спад въпреки сделката за финансирането на правителството

Другите два основни индекса отвъд Океана се озоваха на зелена територия в понеделник

23:54 | 02.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи в понеделник, дори след като американските законодатели успяха да постигнат краткосрочно споразумение, което предотврати блокирането на работата на правителството предава CNBC.

Dow, в който влизат 30 компании, отбеляза спад от 74,15 пункта и завърши деня на ниво от 33 433,35 пункта. Широкият измерител S&P 500 записа лек ръст от 0,01% до ниво от 4288,39 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 0,67% до равнище от 13 307,77 пункта и отбеляза четвъртия си пореден положителен ден.

Индексът на компаниите с малка пазарна капитализация Russell 2000 се понижи с 1,6% в понеделник и е надолу с 0,3 на сто от началото на годината. Това е първият път, в който индексът се озовава на червена територия през 2023 г., показвайки затрудненията сред компаниите с малка капитализация. Russell 200 често е смятан за по-добър индикатор за стабилността на по-широката икономика благодарение на фокуса му върху по-малките компании.

Движенията на пазара се случват на фона на растяща доходност по облигациите. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа надхвърли 4,7% във връхната си точка по време на сесията, най-високото ниво от октомври 2007 г. Доходността о 30-годишните ДКЦ се повиши до 4,801%.

Discover се представи най-добре в S&P 500 в понеделник, след като книжата ѝ поскъпнаха с близо 5%. Производителят на медицински устройства Insulet добави 3,5%, а цената на акциите на Nvidia нарасна с близо 3 на сто.

Секторите на технологиите, комуникационните услуги и потребителските стоки от неосновна необходимост бяха единствените, които се озоваха на положителна територия в индекса на широкия пазар. Секторът на комуникационните услуги нарасна с 1,5%, а технологичният сектор добави 1,3 на сто. Секторът на потребителските стоки от неосновна необходимост е нагоре с 0,3%.

Сенатът прие продължаваща резолюция само няколко часа преди крайния срок в полунощ в събота за предотвратяване на блокадата на работата на правителството. Тя беше подписана от президента Джо Байдън. Законът запазва правителството отворено до средата на ноември, период, който законодателите могат да използват, за да финализират законодателството за финансирането.

В исторически план пазарът „не се интересува“ от затваряния на правителството, казва старши инвестиционният стратег от компанията Charles Schwab Кевин Гордън. Той допълва, че средният ръст на S&P 500 от началото до края на затваряне е бил „почти нулев“ в миналото.

„Мисля, че средата, в която се намираме и която ни заобикаля, е много по-важна. Затова с приближаването ни към края на годината, ако не видим подобрение в ключови области на икономиката като жилищен пазар и промишлено производство, ако започнем да наблюдаваме пукнатини на пазара на труда, мисля, че това определено ще се отрази значително повече в сравнение със самото спиране на работата на правителството“, казва Гордън.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши с 0,75% до ниво от 107,02 пункта. Еврото поевтиня с 0,88% до 1,048 долара, а паундът също е надолу до 1,209 долара. Спрямо йената щатските пари прибавиха 0,34% към стойността си до 149,86 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи с около 2% в понеделник и достигна триседмично дъно с изтичането на по-скъпия контракт върху сорта „Брент“, повишаването на курса на долара, притесненията на трейдърите заради растящото предлагане на суров петрол и натиска върху търсенето от високите лихви.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за декември отписаха 1,49 долара до ниво от 90,71 долара за барел, или спад с около 5% спрямо ноемврийския контракт, който изтече в петък. Това беше най-големият дневен процентен спад на Брент от началото на май. В същото време контрактите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 1,97 долара до 88,82 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха спад от 0,7% до 1853 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 02.10.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още