IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street започват вяло новия месец*

Инвеститорите разгледаха споразумението, с което спирането на американското правителство беше предотвратено

18:05 | 02.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Водещите борсови индекси на Wall Street започват сесията в понеделник почти без промяна, след като американските законодатели сключиха краткосрочно споразумение през уикенда, в което предотвратиха спирането на работата на правителството, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва спад от 105,82 пункта, или 0,32% до 33 401,65 пункта, широкият измерител S&P 500 се понижава незначително с 4,41 пункта, или 0,1%, до 4283,64 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite се повишава с 47,94 пункта, или 0,36% от стойността си до 13 267,26 пункта в началото на сесията в понеделник.

Акциите на производителя на електрически автомобили Tesla поевтиняват с 1,5%, след като компанията отчете спад в общата си продукция и в обема на доставките през третото тримесечие. Цената на акциите на Coinbase и Marathon Digital се повишава със съответно 2,09% и 7,94%.

Сенатът прие „Продължаващата резолюция“ само с часове преди крайния срок в събота полунощ, която след това беше подписана от президента Джо Байдън като закон. Според това споразумение правителството ще продължи да работи до ноември – удължен период, който властите могат да използват, за да финализират законопроекта за финансирането.

Първоначалната реакция на сделката за спиране на работата на правителството беше положителна, като фючърсите върху акциите бяха в зелено през по-голямата част от неделя вечерта до понеделник. Но фючърсите паднаха на червено преди пазарите официално да отворят, тъй като инвеститорите насочиха вниманието си обратно към увеличаващите се до близо 15-годишни върхове лихви.

„Инвеститорите не обичат постоянно да бъдат на ръба“ заяви Джейми Кокс, партньор в Harris Financial.

Настроенията бяха мрачни, тъй като инвеститорите се опасяваха, че законодателите са се насочили към нова борба за спиране на правителството в крайна сметка, тъй като споразумението от събота не помогна по никакъв начин по отношение на назряващите разногласия за общите нива на държавните разходи, границите и Украйна.

През септември S&P 500 и Nasdaq Composite отбелязаха най-лошите си месечни резултати от началото на годината до момента. Те, заедно с Dow Jones, завършиха тримесечието на червено.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните държавни ценни книжа се повишава до съответно 4,641% и 4,75 на сто в началото на сесията в понеделник.

На петролните пазари фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват със 17 цента, или 0,16%, до 92,04 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate се понижава с 44 цента, или 0,48%, до 90,35 долара за барел.

На валутните пазари еврото отслабва до 1,052 долара за брой. Стойността на британския паунд също се понижава до 1,213 долара за брой.

Златото поевтинява с 0,88% до 1849,7 долара за тройунция

*Информацията е актуална към 17:05ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още