IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Азия останаха на червено въпреки силните китайски данни

Фабричната активност в Китай през септември се е разширила, а нагласите на японския бизнес се подобряват

12:00 | 02.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията с понижения дори след като данните за фабричния сектор на Китай показаха, че той се е върнал към растеж през септември, пише CNBC.

Фабричната активност в Китай през септември се е разширила за първи път от април насам, показаха официалните данни през уикенда. Китайският индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се е повишил до 50,2 пункта през септември от 49,7 пункта през август, надхвърляйки очакванията на икономистите за ниво от 50,0 пункта.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Пазарите в Китай обаче бяха затворени по време на първата търговска сесия през октомври заради празника „Златна седмица“. Тези в Южна Корея и Хонконг също са затворени заради празници.

Японският Nikkei 225 се понижи с 0,31% и приключи сесията на ниво от 31 759,88 пункта, а Topix отбеляза спад от 0,39% до 2314 пункта.

Нагласите на големите компании във фабричния сектор в Япония се подобряват, достигайки 9 пункта през третото тримесечие спрямо 5 пункта през предходните три месеца, показаха данни от проучването Tankan, което централната банка следи внимателно.

Доверието сред компаниите извън фабричния сектор се е повишило до 27 пункта, най-високото му ниво от декември 1991 г. насам.

Отделно от това инвеститорите в Япония разгледаха и резюмето с мненията на централните банкери на Японската централна банка. По време на заседанието си през септември представителите на регулатора оцениха редица условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да сложат край на цикъла си с ултраниски лихви.

„Трайното и сигурно постигане на целта за ценова стабилност, придружено с ръст на заплатите, все още не се е случило, заради което Банката трябва търпеливо да продължи с разхлабването на паричната си политика и с контрола на кривата на доходността“, пише в резюмето на мненията.

На пазара в Австралия индексът S&P/ASX 200 изтри 0,22% от стойността си и завърши сесията на ниво от 7033,2 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още