IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите данни за инфлацията оцветяват в зелено индексите на Wall Street*

Инвеститорите остават предпазливи заради перспективата за спиране на работата на правителството

18:30 | 29.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Wall Street започват сесията с повишения, подкрепени от последните данни за инфлацията, които помогнаха на инвеститорите да възвърнат част от позициите си в края на един труден месец и сходно тримесечие, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 82,37 пункта, или 0,24%, до 33 748,71 пункта в началото на сесията.

Широкият измерител S&P 500 стартира с ръст от 27,32 пункта, или с 0,64%, до 4372,02 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite напредва със 157,16 пункта, или 1,19%, до 13 358,44 пункта в началото на сесията.

Акциите на Nike поскъпват с над 8%, след като гигантът в произвоството на спортно облекло, представи резултати за първото си фискално тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите.

В петък бяха публикувани и данните за ценовия индекс на разходите за лично потребление (PCE) – предпочитан от Фед измерител на инфлацията, които допринесоха за раздвижването на пазара.

Т.нар. базисен индекс на разходите за лично потребление(core PCE), който изключва променливите компоненти като храните и енергията, е нараснал с 0,1% на месечна база през август и с 3,9% на годишна база. Икономисти, анкетирани от Dow Jones очакваха, че базисният PCE показател ще се повиши с 0,2% на месечна база и с 3,9% на годишна база.

„Днешният доклад за инфлацията носи добри новини на Фед“, заяви Джордж Матейо, главен информационен директор на Key Private Bank.

От друга страна месечните резултати относно индексите на Wall Street не са особено оптимистични.

Очаква се S&P 500 да завърши месеца със спад от 4%, а тримесечието - с 2,8%. Nasdaq Composite се е понижил с 5% през септември и с 3,3% за тримесечието, като и двата са напът да отбележат по-слаби месечни резултати. Dow е изтрил около 2,6% от стойността си през септември и 1,7% за периода от юли до септември.

За седмицата само Dow бележи спад от 0,7%, а S&P 500 и Nasdaq Composite се очаква завършат с ръстове от съответно 0,1% и 1,1%.

„Акциите поевтиняха твърде много и твърде бързо през този сезонно волатилен период от годината, на фона на редица опасения“, коментира Карол Шлайф, главен информационен директор на BMO Family Office. „Само допреди няколко месеца пазарът не се притесняваше за нищо на фона на убеждението, че Фед може да осигури „меко приземяване“ за американската икономика, а сега вероятността за нови притеснения е значително по-голяма, тъй като инвеститорите започват да се съмняват в икономическите перспективи.“

Трейдърите се опасяват и за факта, че правителството на САЩ може да спре да работи през октомври. Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти разкритикува законопроекта за краткосрочно финансиране на Сената по време на интервю за CNBC в четвъртък.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижава до 4,528%, а тази по 30-годишните – до 4,663%

На петролните пазари фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 3 цента, или 0,03%, до 95,41 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate се понижава с 30 цента, или 0,33%, до 91,41 долара за барел.

На валутните пазари еврото поскъпва до 1,058 долара за брой. Стойността на британския паунд се повишава до 1,22 долара за брой.

Златото поскъпва с 0,41% до 1886,3 долара за тройунция

*Информацията е актуална към 17:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още