IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлацията в Токио оставиха Nikkei на червено за деня

Останалите азиатски индекси се повишиха, а Hang Seng беше най-печелившият индекс

11:52 | 29.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха последната сесия от седмицата предимно с ръстове, а хонконгският индекс Hang Seng беше най-печелившият индекс в региона, повишавайки се с 2,67% в последния час на търговията, пише CNBC.

Движенията на пазара се случиха, след като трейдърите оцениха последните ключови икономически данни от Япония, в това число и инфлацията в Токио. Данните за столицата се приемат за индикатор на тенденциите в национален мащаб.

Индексът на потребителските цени (CPI) се е повишил с 2,8% на годишна база през септември, забавяйки се от нивото си през август от 2,9%. Базисната инфлация, която изключва цените на пресните храни, е била на ниво от 2,5%, с което остава под очакванията на икономисти, участвали в анкета на Ройтерс.

Данните от страната, публикувани днес, включват и резултатите на продажбите на дребно, които са нараснали с 0,1% през август спрямо месец по-рано. Междувременно нивото на безработица е останало стабилно на ниво от 2,7%.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Японският Nikkei 225 се понижи незначително, увеличавайки загубите си от четвъртък до 31 857,62 пункта, а Topix изостана с 0,94% и приключи сесията на ниво от 2323,29 пункта.

Борсата в Япония беше единствената, която остана на червено в Азия. Спадовете на Nikkei 225 и Topix се дължаха главно на акциите на енергийните компании. Най-зле се представиха книжата на компанията за доставки Mitsui O.S.K. Lines, които поевтиняха с 5,23%, следвани от акциите на енергийните компании Kansai Electric Power Company и Chubu Electric Power Company, чиято цена се понижи със съответно 4,8% и 4,6%.

В Австралия показателят S&P/ASX 200 напредна с 0,34% до 7048,6 пункта, възстановявайки се от тридневната си губеща серия.

Пазарите в Южна Корея и континентален Китай останаха затворени заради празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още