IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се повишава, ден след като отбеляза най-големия си спад от март*

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации отстъпва от 16-годишните си върхове

18:03 | 27.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Wall Street започват сесията с ръстове, докато пазарът опитваше да се възстанови от резките спадове, регистрирани по време на предишната сесия и засилени от понижението на доходността по държавните облигации и положителните икономически данни, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва със 17,92 пункта, или 0,05% до 33 636,8 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбелязва ръст от 10,59 пункта, или 0,26%, до 4284,43 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite се повишава с 39,98 пункта, или 0,31% до 13 103,59 пункта.

Доходността по 10-годишните държавни ​​облигации се понижава до 4,544%, отдръпвайки се от 16-годишните върхове, които достигна наскоро. Доходността по 2-годишните ​държавни облигации също отстъпи от многогодишните си върхове, но въпреки това се повишава в началото на сесията до 5,089%.

Енергетиката е най-добре представящият се сектор в рамките на индекса S&P 500, повишавайки се с 1%. Книжата на Occidental Petroleum поскъпват с 2,74%, докато цената на акциите на Devon Energy и Pioneer Natural Resources се повишава със съответно 2,18% и 2,37 на сто.

Министерството на търговията на САЩ съобщи в сряда, че поръчките за дълготрайни стоки са нараснали с 0,2% през август. Това надхвърли оценката на Dow Jones за спад от 0,5%.

По-високите лихви оказват натиск върху акциите на фона на опасенията, че Федералният резерв може да задържи паричната си политика по-затегната за по-дълго време от очакваното. Във вторник S&P 500 падна под ключовите 4300 пункта за първи път от юни. Dow отчете и най-голямата си еднодневна загуба от март насам, понижавайки се с над 300 пункта, и затвори под 200-дневната си пълзяща средна за първи път от май. Тези спадове отразиха данните за продажбите на нови жилища и потребителското доверие в САЩ, чиито резултати останаха под оценките на икономистите.

„Потребителите продължават да се притесняват за инфлацията и за въздействието на по-високите разходи по заемите. Това натежа и върху активността на жилищния пазар, тъй като лихвите по ипотечните кредити  бяха повишени“, заяви старши инвестиционният стратег на U.S. Bank Asset Management Роб Хоуърт. „Въпреки това все още високите натрупани потребителски спестявания, силният пазар на труда и стабилният ръст на заплатите оказват известна подкрепа за акциите с наближаването на четвъртото тримесечие на годината.“

В момента пазарът преживява своя „сезонно слаб септември месец“, заяви главният инвестиционен директор на Blanke Schein Wealth Management Робърт Шейн. Всъщност S&P 500 е изтрил над 4% от стойността си през септември, а Dow се е понижил с над 3%. Nasdaq е най-слабо представящият се индекс от трите, като през този месец е отстъпил с над 6%.

Шайн очаква волатилността да продължи и през октомври, преди да настъпи промяна. „Сезонът на отчетите започва в средата на октомври и ако резултатите на компаниите са по-добри от очакваното, те може да са катализаторът, който да сложи край на тази корекция на пазара“, заяви той.

На петролните пазари фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 1,74 долара, или 1,85%, до 95,7 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 2,23 долара, или 2,47%, до 92,62 долара за барел.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,051 долара. Стойността на британския паунд се понижава до 1,213 долара за брой.

Златото поевтинява с 0,8% до 1904,5 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още