IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровата реалност на високите лихви отрезвява пазарите на акции в САЩ

Лихвите ще бъдат по-високи през следващите 5 до 10 години, отколкото през предходното десетилетие, което ще се отрази на възвръщаемостта, според анализатор

09:00 | 01.10.23 г. 4
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Ястребовата позиция на Федералния резерв на САЩ повишава доходността на държавните облигации и удря по акциите. Това е причината някои инвеститори да се готвят за още проблеми в бъдеще.

През по-голямата част от годината инвеститорите в акции отхвърляха повишаването на доходността на държавните облигации като страничен продукт от по-добрия от очакваното икономически растеж. Опасенията, че доходността може да се покачи твърде много и да натежи на акциите бяха минимални.

Тези опасения обаче излизат на преден план, след като Фед прогнозира, че ще остави лихвите по-високи за по-дълго време, отколкото много инвеститори очакваха, пише Ройтерс.

S&P 500 сега е надолу с повече от 7% от своите юлски върхове заради резките спадове на някои от най-печелившите акции тази година – Apple, Amazon.com и Nvidia.

В същото време доходността на 10-годишните съкровищни облигации на САЩ е близо до 16-годишен връх, като достига 4,55%.

Централните банкери прогнозират, че лихвите ще останат около сегашните нива до края на 2024 г. Затова някои инвеститори казват, че пазарите ще са по-волатилни.

По-високата доходност на държавните облигации - които са чувствителни към очакванията за лихвените проценти и се считат за безрискови заради подкрепата от правителството на САЩ - предлага инвестиционна конкуренция на акциите, като същевременно повишава разходите по заемите за бизнеса и домакинствата.

Пазарът „рекалибрира коя е правилната оценка на акциите в свят с 5% лихва“, коментира Джейк Шурмайър, портфолио мениджър в Harbour Capital Advisors. „Инвеститорите се питат: „Защо трябва да (поемам) капиталов риск, когато получавам по-голяма възвръщаемост само като държа съкровищни бонове?“, допълва той.

Ако историята е някаква индикация, по-високите проценти са по-малко благоприятна среда за инвеститорите в акции. Анализ на AQR Capital Management, който се връща към 1990 г., показва, че американските акции имат възвръщаемост средно с 5,4% над парите, когато лихвените проценти са над дългосрочното им средно ниво - каквито са сега - в сравнение с възвръщаемост от 11,5%, когато лихвените проценти са под средната им стойност.

„Фондовите пазари са просто скъпи“, казва Дан Виялон, директор и глобален съръководител на портфолио решения в AQR Capital Management. Той смята, че лихвите ще бъдат по-високи през следващите 5 до 10 години, отколкото през предходното десетилетие, което ще се отрази на възвръщаемостта.

Анализът на AQR показва още, че хедж фондовете, които следват тенденцията, са склонни да се представят по-добре, когато лихвените проценти са по-високи, тъй като държат големи парични позиции, които се възползват от лихвените нива.

Премията за капиталов риск, която сравнява привлекателността на акциите спрямо безрисковите държавни облигации, се свива през по-голямата част от 2023 г. и за последно беше около най-ниските си нива от около 14 години, според Кийт Лърнър, съглавен инвестиционен директор в Truist Advisory Services.

Доходността на 10-годишните държавни облигации се повиши до 4,5% и това „променя картината за акциите“, казва Робърт Павлик, старши портфолио мениджър в Dakota Wealth Management, който държи по-висока от нормалната парична позиция. „Инвеститорите ще бъдат още по-притеснени, че можем да навлезем в рецесия, тъй като цената на заемите се увеличава и корпоративните маржове ще бъдат намалени“, допълва той.

Анализаторите от BofA Global Research твърдят, че акциите - по-специално технологичният индекс Nasdaq 100, който скочи с 33% през 2023 г. отчасти поради вълнението от напредъка в изкуствения интелект, са пренебрегнали риска от ръст на лихвите. „Настроенията обаче може да се променят. Nasdaq отново започна да се движи обратнопропорционално на реалните проценти“, пишат анализаторите на банката.

Разбира се, много инвеститори вярват, че Фед ще намали лихвите веднага щом икономическият растеж се разколебае. Фючърсите, обвързани с основния лихвен процент на Фед, показват, че инвеститорите очакват Федералния резерв да понижи лихвите през юли 2024 г.

„Не вярваме, че „по-високи лихви за по-дълго“ ще се окаже вярно“, коментира Ерик Куби, главен инвестиционен директор в North Star Investment Management Corp. Той обаче се въздържа да инвестира в потребителски акции с малка капитализация заради опасенията от нестабилност на пазара, тъй като инвеститорите усвояват по-високите лихви и другите фактори, които притискат икономиката – например цените на енергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 01.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 9 месеца
До: julian12 Eдин дюнер и порция фалафели, моля! :D:D Не си говорете нещо от които не разбирате, ами работете за квото ти плащат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 9 месеца
Япония 1990. Същия *** капан направиха. Очаквайте CBDC и крепостинически селяни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
slefevon
преди 9 месеца
Разпродажба!!!Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN. ----- https://mub.me/handy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
Иван Митев
преди 9 месеца
Употребите на официална валута са с добри и лоши последици. Със сегашното държавно управление да няма всеобщ метод за преодоляване на щети от употреби на официална валута, при всякакви лихви възникват щети и кризи. По-ниската основна лихва забавя началото на кризи, ала е с по-големи щети. С осъществяване на всеобщ метод за преодоляване на щети от употреби на официална валута е възможна благодатна лихвена политика за подсигурено устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още