IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високата доходност върху облигациите натежа върху европейските борси

Секторът на луксозните стоки се озова на територията на "мечия" пазар заради слабото възстановяване на Китай след пандемията

20:11 | 26.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските пазари отбелязаха спад за четвърти ден във вторник, а чувствителните към лихвите технологични и имотни компании бяха под натиск заради растящата доходност по облигациите. В същото време опасенията заради буксуващата китайска икономика тласнаха индекса на луксозните стоки на „меча територия“, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа 0,6% и завърши деня на над 11-седмично дъно.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза скромен ръст от 0,02% до ниво от 7625,72 пункта. Германският DAX е надолу с 0,97% до равнище от 15 255,87 пункта. Френският CAC 40 отписа 0,7% от стойността си и завърши деня на ниво от 7074,02 пункта.

Технологичните акции, чиито стойности са под натиск, когато доходността по облигациите расте, отписаха 2%, а секторът на недвижимите имоти изтри 1,9 на сто заради очакванията, че лихвите в САЩ и Европа няма да намалеят скоро.

Доходността по 10-годишните германски държавни ценни книжа, която е бенчмаркова за еврозоната, нарасна до 2,76%, след като за кратко достигна 12-годишен връх от 2,813% в началото на търговията. Доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа се покачи до ниво от 4,566%, най-високото от октомври 2007 г. насам.

В същото време индекс на водещите луксозни компании в Европа се понижи с 20,05% спрямо рекордния връх през май, спадът потвърди, че индексът е технически на територията на „мечия“ пазар.

Книжата на европейските луксозни гиганти LVMH и Richemont поевтиняха съответно с 1,4% и 3%, тъй като инвеститорите остават притеснени от разочароващото възстановяване след пандемията в Китай и бавните продажби в САЩ.

Фондовите пазари в цял свят да под натиск през последните дни, след като ръководителите на Федералния резерв и на Европейската централна банка дадоха да се разбере, че централните банки почти са приключили с повишаването на лихвите, но ще ги задържат на високо ниво за по-дълго време.

Цената на акциите на норвежката водородна компания Nel се понижи с 11%, с което тя се озова на дъното на Stoxx 600 заради отслабените нагласи сред акциите на компаниите за водород.

Книжата на Carmat поевтиняха с 30,4% до историческо дъно, след като френският производител на изкуствени сърца съобщи, че няма да изпълни целта си за продажбите за цялата година заради проблеми с доставките и предупреди, че може да остане без ликвидни средства до края на октомври.

Цената на акциите на ASM International се понижи с 1,6%, след като нидерландският производител на оборудване за чипове повиши очакванията си за приходите за 2025 г., въпреки че актуализираната цел не въодушеви анализаторите.

Британската компания за онлайн търговия с дрехи ASOS отбеляза спад от 1,5%, след като обяви свиване на продажбите с 15% през четвъртото тримесечие и прогнозира приходи около дъното на предвиждания си диапазон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още