IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските данни за инфлацията помрачиха настроението на инвеститорите в Азия

Южнокорейският Kospi есред най-губещите индекси в региона

11:47 | 26.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните индекси на борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията на червено въпреки вчерашните ръстове на Wall Street и на фона на предупреждението на Moody’s, че блокирането на дейността на правителството на САЩ би се отразило „негативно“ на кредитния рейтинг на най-голямата икономика в света, пише CNBC.

Японският Nikkei 225 се понижи с 1,11% до 32 315,05 пункта, изтривайки печалбите си от понеделник, а Topix изостана с 0,39% до 2385,5 пункта.

Данни, публикувани по-рано, показаха, че цените на производител в сектора на услугите в Япония са се повишили с най-бързия си темп от септември 2022 г. насам (2,1% на годишна база).

Освен това японският министър-председател Фумио Кишида сподели за план за икономически стимули, който включва данъчни облекчения за инвестиции в страната и мерки за стимулиране на ръста на заплатите, съобщават японски медии.

Правителството на Кишида „цели да насърчи инвестициите и повишаването на заплатите чрез мерки като намаляване на данъчната тежест и тежестта на социалното осигуряване“, сподели премиерът, цитиран от Japan Times.

Очаква се пакетът от стимули да включва и данъчни облекчения за доходите в „ключови стратегически области“, каквито например са полупроводниците и батериите.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

На пазара в Южна Корея индексът Kospi беше сред най-губещите индекси в региона, изтривайки 1,31% от стойността си до 2462,97 пункта, а показателят Kosdaq записа спад от 1,35% до 827,82 пункта.

Австралийският S&P/ASX 200 се понижи с 0,54% до 7038,2 пункта, докато трейдърите там очакват публикуването на данните за индекса на потребителските цени в сряда.

Индексът Hang Seng в Хонконг изостана с 1,48% до 17 466,9 пункта, а пазарите в континентален Китай приключиха сесията с незначителни ръстове. Референтният бенчмарк CSI 300 се понижи с 0,58%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още