IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street започват последната седмица на септември на червено*

Доходността по 10-годишните държавни облигации се доближава до 16-годишни върхове

18:19 | 25.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Водещите борсови индекси на Wall Street започват първия ден от последната търговска седмица на септември с понижения, като широкият показател S&P 500 се понижава с 6,89 пункта, или 0,16%, до 4313,17 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 16,32 пункта, или 0,12% от стойността си до 13 195,49 пункта в началото на сесията, а бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва спад от 136,39 пункта, или 0,4% до 33 827,45 пункта.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повишава до 4,527% и се търгува на нива, близки до отчетените последно през 2007 г. - 4,57%.

Акциите на Amazon поскъпват с над 1%, след като в понеделник гигантът в онлайн търговията заяви, че ще инвестира до 4 млрд. долара в компанията за изкуствен интелект Anthropic. Книжата на Nvidia поскъпват с 0,74%.

Новините за лихвите са много лоши, а тези за изкуствения интелект – много добри, заяви пред CNBC Джей Хатфийлд, главен изпълнителен директор на Infrastructure Capital Management. „Те се засичат по средата и не постигаме никакъв напредък.“

Инвеститорите приключват един сезонно слаб месец за пазарите. Основните индекси бяха затруднени, тъй като Федералният резерв заяви, че планира да запази лихвите по-високи за по-дълго, което доведе до повишаване на доходността по облигациите. Доходността по 10-годишните американски държавни облигации се е покачила с повече от 30 базисни пункта този месец до 4,43%. Пазарът беше изправен и пред ралито на суровия петрол, и пред печелившата серия на долара през сезонно слабия търговски месец.

S&P 500 се е понижил с над 4% през септември, като е напът да отбележи втора поредна месечна загуба и най-лошия си месец от декември насам. Технологичният Nasdaq Composite е изтрил около 6% от стойността си през септември до момента, тъй като акциите на компаниите на растежа поеха основната тежест на разпродажбите, и също се е насочил към най-голямата си месечна загуба от декември насам. Индексът на сините чипове Dow е напът да отбележи по-скромен спад от 2% този месец.

Инвеститорите обръщат внимание и на развитието на проблема с бюджета във Вашингтон. През уикенда властите показаха, че имат съвсем лек напредък по сделката, която ще осигури финансирането на правителството на САЩ до края на фискалната година.

На петролните пазари фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 1 цент, или 0,01%, до 93,26 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate се понижава с 20 цента, или 0,22%, до 89,83 долара за барел.

На валутните пазари еврото отслабва до 1,058 долара за брой. Стойността на британския паунд също се понижава до 1,22 долара за брой.

Златото поевтинява с 0,17% до 1942,2 долара за тройунция

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още