IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограниченията за износ на горива от Русия оказват подкрепа на цената на петрола*

Инвеститорите очакват и добри данни от най-големия вносител на суров петрол в света Китай

10:20 | 25.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в понеделник, тъй като инвеститорите се съсредоточиха върху прогнозите за по-затегнато предлагане, след като Москва издаде временна забрана за износ на горива, но останаха предпазливи заради възможността за допълнителни лихвени повишения, които да доведат до по-слабо търсене, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 56 цента, или 0,6%, до 93,83 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 44 цента, или 0,49%, до 90,47 долара за барел, увеличавайки ръста си за втора поредна сесия.

„Цените на суровия петрол започнаха седмицата с подем, тъй като пазарът продължава да анализира временната забрана на Русия за износ на дизел и бензин на и без това затегнатия пазар, компенсирана от ястребовото послание на Фед, че лихвите ще останат по-високи за по-дълго,“ смята пазарният анализатор на IG Markets Тони Сикамор.

И двата контракта се понижиха миналата седмица, прекъсвайки триседмичната си печеливша серия, след като ястребовата позиция на Федералния резерв разтърси световните финансови сектори и засили опасенията за търсенето на петрол.

Цените се повишиха с повече от 10% през предходните три седмици на фона на прогнозите за голям дефицит в предлагането на суров петрол през четвъртото тримесечие, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха допълнителните съкращения на доставките до края на годината.

Миналата седмица Москва временно забрани износа на бензин и дизел за повечето страни, за да стабилизира пазара в рамките на страната, което засили опасенията за слабо предлагане на продукти, особено на мазут за отопление, с настъпването на зимата в Северното полукълбо.

„Изглежда, че новината за забраната за износ на руски горива за момента е оценена, но проблемът от глобалните ограничения при доставките на петрол е сериозен, с акцент върху недостига на дизелово гориво и опасенията за неочаквани прекъсвания на доставките на втечнен природен газ (LNG), които вероятно ще останат, особено на европейските пазари“, твърди Вандана Хари, основател на компанията за анализи Vanda Insights.

В САЩ броят на работещите петролни платформи е намалял с осем до 507 миналата седмица, което е най-ниското им ниво от февруари 2022 г., въпреки по-високите цени, стана ясно от седмичен доклад на Baker Hughes в петък.

Очакванията за по-добри икономически данни, които ще представи тази седмица Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, също подобриха настроенията. Въпреки това анализаторите отбелязаха, че цените на петрола са изправени пред техническа съпротива при върховете от ноември 2022 г., които цената на суровината достигна миналата седмица.

Отделно от това се очаква фабричният сектор на Китай да се върне към растежа през септември, като прогнозата за индекса на мениджърите по поръчките сочи, че той ще се повиши над границата от 50 пункта за първи път от март насам, твърдят анализаторите на Goldman Sachs.

Друг положителен сигнал е, че търсенето на петрол в Китай се е увеличило с 0,3 млн. барела на ден до 16,3 млн. барела дневно миналата седмица, което отчасти се дължи на постепенното възстановяване на търсенето на самолетно гориво за международни полети, допълват те.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още