IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stoxx 600 изтри 1,75% за седмицата - най-лошото представяне от средата на август

Пазарите са под натиск заради паричната политика и очакванията за рецесия в Европа

19:49 | 22.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските пазари затвориха със спадове в петък заради перспективата централните банки да поддържат по-високи лихви за по-дълго време.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с понижение от 0,31% до 453,26 пункта. За седмицата индексът изтрива 1,57% - най-лошото му представяне от средата на август, според данни на LSEG, цитирани от CNBC.

От групите в индекса най-силен спад отбелязаха акциите на строителните компании и на компаниите за материали – с по 0,9%. Технологичните акции добавиха 0,77%, като са основен двигател и на ръстовете в текущата сесия в САЩ.

В Германия DAX отписа 0,09% до 15 557,29 пункта, във Франция CAC 40 спадна с 0,4% до 7184,82 пункта, докато FTSE 100 във Великобритания единствен от основните западноевропейски индекси отчете ръст от 0,07% до 7683,91 пункта.

Световните фондови пазари преживяха тежки няколко дни след лихвените решения на няколко ключови централни банки и насоките им за паричната политика в бъдеще.

Федералният резерв на САЩ задържа лихвените проценти без промяна, но сигнализира, че ще има още едно увеличение тази година, а нивото им ще остане високо за продължителен период от време заради инфлацията.

Председателят на Фед Джером Пауъл коментира, че основният приоритет на институцията е възстановяването на ценовата стабилност. Федералният резерв иска да гарантира, че инфлацията няма да се върне към растеж.

Британската централна банка и централната банка на Швейцария също не увеличиха лихвените проценти, но подчертаха, че няма място за самодоволство и че ще има още увеличения.

Същевременно шведската и норвежката централна банка увеличиха лихвените нива.

Централната банка на Япония в петък остави лихвените проценти непроменени на ниво от минус 0,1%. Институцията запази и своята политика за контрол на кривата на доходност и засега не демонстрира, че ще прекрати скоро икономическите стимули.

Борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията разнопосочно.

В Европа се засилват тревогите около икономическия растеж на еврозоната. Предварителни данни показват свиване на икономическата активност във Франция и Германия. Очакванията са БВП на еврозоната да отчете спад през това тримесечие и да не се върне към растеж скоро.

Икономисти от HSBC коментират в бележка за клиенти, че „лекарството работи – по-високите лихви вече се отразяват на икономиката“. Те посочват, че Европейската централна банка ще остане по-фокусирана върху справянето с инфлацията, защото рецесията няма да е толкова силна, колкото се смяташе, а цените са в риск от ново ускорение заради енергоносителите, пише Ройтерс.

Банковите акции в Европа спаднаха с 1,4% средно. Нидерландските банки ING Groep и ABN AMRO отчетоха спад от, съответно 6,4% и 4,5%, след като законодателите на страната подкрепиха по-висок данък за сектора, за да покрият увеличението на минималната заплата и подкрепата за грижите за деца през 2024 г.

Същевременно акциите на енергийните и миннодобивните компании поскъпнаха с по 0,3% заради ръста на цените на суровините.

Акциите на AstraZeneca поскъпнаха с 1,5%, след като листнатият в Лондон производител на лекарства заяви, че негово експериментално лекарство забавя прогресията на рак на гърдата. Медикаментът е в късен стадий на изпитване.

Акциите на поддържаната от eBay група за онлайн обяви Adevinta скочиха с 26,5%, след като норвежката компания заяви, че е получила предложение за придобиване от консорциум, ръководен от Permira и Blackstone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още